Lifestyle

În Germania, interzis la dușuri calde, pentru economie de energie. Spania, Japonia și Franța au luat alte măsuri

În Germania, interzis la dușuri calde, pentru economie de energie. Spania, Japonia și Franța au luat alte măsuri
Foto: duș/captură youtube

Efectul războiului energetic cu Rusia se simte tot mai des, iar țările iau tot felul de măsuri pentru economia de electricitate și de gaze.

Ne place sau nu ne place, și noi, românii vom fi nevoiți să ne întoarcem la vremurile ceușiste, când întunericul și lipsa gazului ne toca nervii. De data aceasta o vom face benevol, deoarece prețurile vor exploda în această iarnă, iar Guvernul va fi nevoit să se alinieze măsurilor luate și de alte țări europene.

În Germania, spre exemplu, s-au interzis dușurile calde în sectorul  public, pentru economie de energie. Se vor face doar dușuri reci la piscine și în sălile de sport.

În Berlin, toate monumentele din oraș nu mai sunt iluminate. La fel în Hanovra și Frankfurt. Fântânile arteziene nu mai funcționează, tot pentru a se economisi curentul electric.

Primarul orașului Hanovra a anunțat cetățenii că intenția este de  a economisi cel puțin 15% din energie. „Fiecare kilowatt/oră pe care îl economisim ne ajută să punem deoparte gaz pentru toamnă și iarnă”.

În Franța se sting reclamele luminoase

Aparent fără legătură cu criza energetică de acum, de doi ani pe străzile din Paris, un grup de tineri încearcă să-i convingă pe comercianți să reducă, noaptea, consumul de energie electrică. Oamenii se cațără cu mâinile goale pe fațadele clădirilor și sting reclamele luminoase. Acum a sosist momentul ca acțiunile lor să fie băgate în seamă.

Franța a anunțat, vineri, că va introduce un plan de austeritate prin care va interzice iluminatul publicitar în cursul nopții.

Activiștii vor primi o mână de ajutor chiar de la guvernul francez, care pregătește un plan de austeritate energetică, pentru a reduce consumul de energie cu 10% în următorii 2 ani.

Potrivit ministrului francez al Energiei, firmele luminoase ale magazinelor și vitrinele vor rămâne în beznă în cursul nopții, iar comercianții sunt obligați să țină ușile magazinelor închise, dacă înăuntru funcționează aerul condiționat. Amenda e de 750 de euro.

„Trebuie să reducem temperaturile în birourile în care nu e respectat pragul de 19 grade Celsius, trebuie să fim atenți cum folosim aerul condiționat, trebuie să fim atenți unde călătorim. Cu acest plan de austeritate energetică, putem economisi mulți kilowați de combustibil și electricitate”, a anunțat ministrul.

Japonia a luat deja măsuri

În Japonia, economisirea energiei electrice este deja tradiție.  Acțiunea a devenit un proiect naţional în această țară după catastrofa de la Fukushima, din luna martie 2011. Astfel, reclamele luminoase nu funcționează noaptea, scările rulante, aerul condiționat este redus, nu se mai joacă meciuri în nocturnă.

Managerii din birouri au modificat temperatura de funcţionare a aparatelor de aer condiţionat şi i-au încurajat pe angajaţi să adopte campania guvernamentală privind purtarea de haine lejere în timpul verii ca să nu le fie prea clad și să simtă nevoia de aer condiționat.

Cravata premierului Spaniei

Premierul Pedro Sanchez se pare că de la japonezi s-a inspirat când a făcut declarația legată de cravata bărbaților, într-un discurs ținut la Madrid, declarație care a facut înconjurul lumii.

„Aș vrea să observați că nu port cravată. Asta înseamnă că putem cu toții să economisim, din punctul de vedere al energiei. Le-am cerut miniștrilor și oficialilor și aș vrea să le cer asta și celor din sectorul privat, dacă nu au făcut-o deja – dacă nu e necesar, nu purtați cravată. În felul acesta vom economisi energie, care este atât de necesară în țara noastră”.

Sanchez a explicat că o ținută mai lejeră i-ar ajuta pe oameni să nu le mai fie cald și atunci aerul condiționat la birou va fi folosit mai puțin.