Actual Economic

În euro sau dolari trebuie să ne păstrăm economiile în condițiile actuale ale inflației? Recomandările analiștilor

În euro sau dolari trebuie să ne păstrăm economiile în condițiile actuale ale inflației? Recomandările analiștilor
cncb.com

Banca Centrală Europeană va continua să crească dobânzile anul viitor, provocând probleme consumatorilor. În iulie și septembrie 2022 BCE a efectuat două majorări supradimensionate ale ratelor dobânzilor

În ce monedă își pot ține românii economiile pentru a fi protejați de efectele inflației

Cei care au economii și nu știu dacă să le ”pună la adăpost” în dolari sau euro trebuie să ia în calcul și unele aspecte care țin de stabilitatea celor două monede.

După cum se știe, Banca Centrală Europeană (BCE) a crescut dobânda de referință, iar acum, pentru a ține pasul cu Europa, se așteaptă ca și Rezerva Federală Americană (FED) să crească dobânda de referință.

Creșterea dobânzii de referință de cele două entități bancare (BCE, FED) ar putea fi suficientă să mențină inflația din prezent, respectiv aproximativ 15% în România și 5-6%, în medie, la nivel european.

„A câștigat cine și-a schimbat euro în dolari în luna ianuarie”

Potrivit analistului economic Christian Năsulea, ”Ideea este că a avut de câștigat cine și-a schimbat banii din euro în dolari în luna ianuarie, când lucrurile erau relativ stabile între cele două valute”.

”Situația pare să funcționeze în felul următor. Pare să fie o decizie a jucătorilor foarte mari de pe piața de capital, cei care au mult cash, de a-și ține banii în dolari sau în euro. Până de curând, dobânda de referință la dolar era mai mare, chiar câteva luni la rând și toată lumea s-a dus spre această monedă. A determinat un exod în masă al economiilor către băncile americane sau către conturile în dolari. Iar acest lucru a făcut să crească dolarul atât de mult. În momentul acesta, dobânda de referință a euro este mai mare. Iar dacă se păstrează această situație suficient timp, o să determine o trecere a investitorilor, o mutare a banilor economisiți, din conturile în dolari, în conturile în euro. Și atunci va crește cursul euro. Dar nu cred că vom vedea acest lucru pentru că, foarte probabil, Rezerva Federală a SUA va crește și ea dobânda de referință pentru a fi un pic mai sus decât cea a Băncii Centrale Europene, în așa fel încât dolarul să rămână mai interesant pentru investitori”.

Care va fi evoluția dolarului și euro

Potrivit lui Christian Năsulea este foarte greu de anticipat ce se va întâmpla pe viitor. Dar interesul cel mai mare este să se țină dolarul cât mai puternic. Totuși nici Europa nu se va lăsa mai prejos. Economiile statelor UE trebuiesc protejate, iar BEC, cel mai probabil, va lua măsuri astfel încât să țină și euro sus.

În acest context, Christian Năsulea, a spus: ”Nu știm oricum ce se va întâmpla dar pare că nu se va mai schimba nimic în bine pentru cele două monede. Inflație mare avem în continuare și pe euro și pe dolar. Din valoarea banilor tot se pierde ceva în fiecare zi când stăm cu banii în cont”, potrivit ziare.com

BCE ar putea majora ratele dobânzilor și în 2023

De asemenea, potrivit economistului șef al instituției financiare, Philip Lane, Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea majora ratele dobânzilor și anul viitor, provocând probleme consumatorilor, în condițiile în care încearcă să slăbească cererea care contribuie mult la o inflație tot mai ridicată. Luni de zile, Lane a susținut că inflația actuală este provocată în primul rând de șocul cauzat de prețurile mari ale energiei, citează profit.ro