Cutremurele din Turcia și Siria, care au curmat peste 50,000 de vieți, au avut unde de șoc în toate sensurile cuvântului. Astfel, în România, zona Gorjului a devenit foarte activă seismic după catastrofa din Asia. Iar românii simt nu numai cutremurele de magnitudine mică și mijlocie de pe teritoriul țării, ci și teama că un seism la nivelul celui din 1977 va rade cartiere întregi de pe fața Pământului.
Principala îngrijorare este motivată de calitatea clădirilor de locuințe. Și în Turcia a fost începută urmărirea penală pentru mai bine de 100 de dezvoltatori imobiliari, ale căror proiecte rezidențiale noi au căzut atunci când s-a cutremurat pământul. O altă problemă, cu care românii de asemenea rezonează, este cea a blocurilor vechi și insuficient consolidate. Datele arată că în 2021, un singur bloc a trecut prin lucrări de consolidare, deși numai Bucureștiul găzduiește câteva sute de imobile cu risc seismic ridicat.
Este mai sigur locuitul la casă?
De când în România s-a reactivat o zonă seismică, care „tăcuse” timp de 200 de ani, au început să circule mituri despre locuințele ideale în caz de cutremur. Rectorul Universității Tehnice de Construcții din București (UTCB), Radu Văcăreanu, a spus pentru Panorama că în principiu este mai sigur să locuiești la casă. Totuși, siguranța depinde de un factor foarte important: cât de inclusiv este acoperișul. Dacă acoperișul este făcut dintr-un material greu, riscă să aducă mari distrugeri în calea sa în caz de cutremur.
Să ne ferim de blocurile noi?
De asemenea, el a combătut miturile referitoare la statutul blocurilor noi, în special cele construite între 1990 și 2000. Specialistul afirmă că, deși multe proiecte imobiliare au fost începute și abandonate în acea perioadă, urmând să fie reluate mai târziu, acest lucru nu spune nimic despre sensibilitatea lor la cutremure. El atenționează că singurul reper de necombătut este acela al legislației care era în vigoare în momentul în care un proiect rezidențial a primit aprobarea.
Astfel, Legea nr. 10 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea în construcții a oferit o nouă plasă de siguranță persoanelor care doreau să-și cumpere o proprietate nouă, care urma să fie finalizată. Înaintea reglementării din 1995, cele mai importante proiecte de lege cu privire la rigorile de construcție au fost în 1963 și în 1978.
Radu Văcăreanu consideră că reglementarea din 1978 are un rol crucial în proiectarea unor blocuri care să reziste la mișcările plăcilor tectonice.
O altă recomandare pe care o face rectorul Universității Tehnice de Construcții București este aceea de a verifica întotdeauna cartea tehnică a blocului în care urmează să ne mutăm. El ne asigură de faptul că orice construcție nouă are o carte tehnică accesibilă. De asemenea, un inginer specializat în construcții civile poate fi angajat să facă o expertiză a imobilului.