Operatorii economici pot angaja elevi cu jumătate de normă atunci când aceștia au împlinit vârsta de 16 ani, în conformitate cu legislația în vigoare. Potrivit unui amendament la PSD, aprobat vineri, 21 aprilie, de comisia de învățământ a Camerei Deputaților, activitatea desfășurată de elevi la operatorul economic în aceste condiții este asimilată pregătirii practice.
Un alt amendament, inițiat de PNL definește învățământul tehnologic preuniversitar ca fiind o formă de învățământ tehnologic liceal și postliceal în unități de învățământ liceal de stat și/sau particular, în școli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică sau în colegii terțiare non-universitare.
Elevii vor beneficia de burse și de asigurarea costurilor
Un alt amendament propus de grupul parlamentar al PSD prevede că întreprinderile care oferă elevilor pregătire practică au voie să ofere burse, cel puțin egale cu cele posibile din fonduri publice pentru învățământul tehnologic liceal, precum și să acopere alte costuri legate de asigurarea unei instruiri de calitate pentru elevi.
De asemenea, comisia a aprobat o modificare propusă de social-democrați care ar permite administrațiilor locale și regionale să sprijine învățământul liceal tehnologic dual prin finanțarea cheltuielilor de capital, a cheltuielilor materiale, a burselor și stimulentelor pentru elevi și cadre didactice, a cheltuielilor de deplasare și a cheltuielilor pentru formarea profesională.
Contractul va avea o durată de minim 3 ani
Semnarea unui acord de parteneriat care să prezinte termenii parteneriatului, drepturile și obligațiile părților, precum și cheltuielile pe care le vor suporta partenerii între unul sau mai mulți operatori economici sau între structuri asociative/consorțiu de operatori economici, instituția de învățământ și una sau mai multe unități administrativ-teritoriale urmează să fie aprobat. O propunere a PSD, aprobată de deputații din Comisia pentru învățământ, prevede că contractul de parteneriat se va întinde cel puțin pe durata a trei-patru ani de studiu.
Există, însă, și o prevedere privind exmatriculările, pe care a explicat-o Ministrul Învățământului, Ligia Deca.
„Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ. Sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi.
Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca în cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei pentru învățământ, potrivit Europa Liberă.