Social

În atenția viitoarelor mămici! Un studiu japonez relevă ce se poate întâmpla dacă aveți în casă pisică sau câine

În atenția viitoarelor mămici! Un studiu japonez relevă ce se poate întâmpla dacă aveți în casă pisică sau câine
dailymail.co.uk

Mamele care dețin pisici în timpul sarcinii sunt expuse unui risc crescut de depresie postpartum, în timp ce  deținerea unui câine reduce problemele de sănătate mintală.

Dezbaterea „pisici versus câini” este la fel de veche ca și animalele de companie în sine, dar știința poate să stabilească scorul pentru viitoarele mame care aleg și un “copil” cu blană.

Deținerea unei pisici versus deținerea unui câine în perioada pre și postnatală

Potrivit unui nou studiu, realizat de Universitatea din Toyama din Japonia, deținerea unei pisici în timpul sarcinii crește riscul ca mama să se confrunte cu depresie postpartum.

Pe de altă parte, însă, s-a descoperit că, riscul de depresie postpartum poate fi redus de  câini, a căror prezență poate reduce totodată și riscul  de apariție a altor probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și suferința psihologică după naștere.

De asemenea, femeile gravide, proprietari de pisici, sunt expuse riscului de toxoplasmoză parazitară, o boală infecțioasă care poate duce la:

  • avort spontan
  • anomalii ale sugarului
  • tulburări cerebrale

Kenta Matsumura, autorul principal al studiului, a spus:

  • „Am descoperit că tipul de animal de companie deținut poate afecta sănătatea mintală a mamei, atât în ​​perioada prenatală, cât și în perioada postnatală”.
  • „Descoperirile noastre sugerează că trebuie acordată o atenție deosebită proprietarilor de pisici, care au un risc mai mare de a dezvolta complicații de sănătate mintală, precum și toxoplasmoză”.

Cu toate că și studiile anterioare au analizat relația dintre deținerea de animale de companie și sănătatea mintală a diferitelor categorii demografice, nu multe au vizat  femeile în preajma nașterii, când au o vulnerabilitate sporită la tulburările de sănătate mintală.

Potrivit dailymail.co.uk, echipa lui Matsumura a conceput un chestionar pentru a investiga modul în care deținerea animalelor de companie afectează sănătatea mintală a femeilor însărcinate.

În acest scop, s-au colectat o serie de informații referitoare la statutul demografic și socioeconomic, istoricul medical și obstetric, sănătatea fizică și mintală și stilul de viață.

În cadrul studiului au fost chestionate 80.814 de mame din zonele urbane și rurale ale Japoniei, care au deținut fie câini, fie pisici în timpul sarcinii.

Fiecare mamă a completat chestionarul de 5 ori:

  • în primul trimestru de sarcină
  • în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină
  • la o lună după naștere
  • la 6 luni după naștere
  • la 1 an după naștere

Ce s-a constatat ca urmare a acestui studiu

Rezultatele studiului, publicate luna aceasta (iulie 2022) în Social Science&Medicine, au arătat că deținerea unui câine în timpul sarcinii a fost asociată cu reducerea simptomelor de depresie și anxietate la o lună și 6 luni postpartum.

Proaspetele mame, deținătoare de câini au prezentat, de asemenea, semne de suferință psihologică redusă la 12 luni postpartum.

Însă, deținerea de pisici a fost asociată cu un risc crescut de simptome depresive la 6 luni postpartum.

Simptomele de suferință psihologică în al 2-lea sau al 3-lea trimestru de sarcină au fost, de asemenea, observate atât pentru proprietarii de pisici gravide, cât și pentru proprietarii de câini gravide.

Cu toate acestea, acest lucru a fost în mare măsură similar cu un grup de referință de mame fără animale de companie.

În concluzie, autorii studiului susțin că tipul de animal de companie deținut în timpul sarcinii joacă un rol deosebit de important în sănătatea mintală a mamei înainte și după naștere.

Cercetătorii explică care este cauza efectului pozitiv al unui câine asupra stării de sănătate

Autorii studiului consideră că istoria mai îndelungată de domesticire a câinilor ar putea fi motivul pentru care aceștia au un efect benefic asupra stării de spirit.

Referitor la acest aspect, ei au precizat:

  • „Câinii și oamenii ar fi putut evolua împreună pentru a aduce beneficii la ambele specii, inclusiv sănătatea mintală umană”.
  • „Mecanismul exact care stă la baza celei de-a doua descoperiri a riscului crescut de probleme de sănătate mintală cu deținerea pisicilor este necunoscut”.
  • „În timp ce unii cercetători au arătat că atașamentul om-pisică este la fel de mare ca atașamentul om-câine, alții au arătat că stima de sine a proprietarilor de pisici este mai mică decât cea a proprietarilor de câini”.
  • „Spre deosebire de câini, pisicile au o istorie mai scurtă de conviețuire cu oamenii. Astfel, gradul de coevoluție nu este încă suficient de matur pentru a produce beneficii ample la oameni”.

Ce variabile nu au fost luate în considerare pentru realizarea studiului

Important de menționat este faptul că acest studiu nu a luat în considerare numărul de animale de companie deținute de femeile însărcinate, cât de împovărătoare a fost îngrijirea lor și dacă ar dori să aibă animale de companie.

Deoarece este imposibil să controlezi toate variabilele, autorii susțin că nu sunt în măsură să ofere o cauză definitivă pentru rezultatele lor.

Concluzia autorilor studiului

În cele din urmă, cercetătorii au concluzionat:

„Relațiile observate nu înseamnă neapărat că dobândirea unui câine va împiedica mamele să dezvolte depresie postpartum sau suferință psihologică. De exemplu, nu putem exclude posibilitatea ca viitoarele mame cu sănătate mintală precară să nu aibă câini, dar tind să aibă pisici”.