Actual

Imunitatea parlamentară a fost desființată. Fostul președinte se teme

Imunitatea parlamentară a fost desființată. Fostul președinte se teme

Natalia Gavrilita a anunțat într-un interviu pentru publicația moscovită Kommersant că imunitatea parlamentarilor din Moldova va fi desființată.  Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, are motive să se teamă de anunțul făcut de Vicepreședintele PAS.

Natalia Gavrilita, vicepreședintă Parlamentului și cea mai apropiată aliată a Maiei Sandu, care este calificată drept cea mai probabilă candidată la șefia Guvernului, spune că partidul de guvernământ intenționează să răspundă așteptărilor publicului și să ducă un război împotriva corupției.

Imunitatea parlamentară a fost desființată. Fostul președinte se teme

„Vom adopta legi stricte privind corupția politică, vom elimina imunitatea parlamentarilor și a președintelui în cazurile de corupție. Va există o reducere a imunitățîi – o anumită imunitate va rămâne, în conformitate cu standardele Consiliului Europei în ceea ce privește aspecte precum libertatea de exprimare și așa mai departe. Dar nu pentru corupție”, a dat asigurări Gavrilita pentru Kommersant.

Această decizie ar putea să-i facă pe mulți să tresară, inclusiv pe fostul președinte Igor Dodon, care se bucură de imunitate.

În 2020, întreagă Moldova a discutat și încă nu a uitat videoclipul în care oligarhul Vladimir Plahotniuk, odinioară puternic și acum fugar, încearcă să-i dea o pungă neagră domnului Dodon, pe atunci actualul președinte.

Igor Dodon nu-l atinge, dar rostește frază: „Ia tu cu sacii. Da-i-o lui Kosta, iar mâine i-o va da lui Cornel, pentru că mâine am avion la ora cinci. El trebuie să plătească salariile luni”.

Mulți sunt convinși că în pachet se aflau bani. Deocamdată nu au existat repercusiuni juridice în urmă înregistrării. Dar ar putea.

„Vom demara o reforma a justiției privind evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. Vor fi aduși experți externi pentru a evalua deciziile lor, calitatea deciziilor, incoruptibilitatea. Vom vedea dacă cheltuielile sunt în concordanță cu veniturile. Vom curată statul și instituțiile sale de elementele corupte și mafiote. Noul Guvern va analiză activitatea funcționarilor de top din fiecare departament și îi va aduce în față justiției dacă vor există încălcări. Acest lucru se va face și la acele instituții care sunt subordonate Parlamentului. Dacă nu vor arată rezultate, dacă există fapte că managerii sau angajații lor au fost implicați în scheme de corupție, acești oameni vor fi excluși din sistem”, a adăugat Gavrilita pentru Kommersant, potrivit aktual24.ro.