Lifestyle Social

Importanța inteligenței emoționale a copilului de azi, care devine adultul de mâine

Importanța inteligenței emoționale a copilului de azi, care devine adultul de mâine
superbebe.ro/sportpsy1.ro

„Se spune că inteligența emoțională are o puternică determinare genetică, însă ea poate fi cultivată de la vârste fragede și dezvoltată pe tot parcursul vieții”, potrivit unicef.org

Importanța cultivării inteligenței emoționale a copiilor  

Prin cultivarea inteligenței emoționale, copiii vor fi mai bine pregătiți pentru provocările vieții, devenind adulți echilibrați, care vor gestiona rațional și calm situații complicate.

Astfel, un copil inteligent din punct de vedere emoțional va fi conștient de emoțiile sale și va vorbi liber despre ele, recunoscând în același timp emoțiile celor din jur.

Un astfel de copil va ști să își gestioneze emoțiile negative, având comportamente rezonabile chiar și atunci când lucrurile nu merg așa cum și-ar fi dorit și mai mult, el nu va abandona o activitate atunci când aceasta devine dificilă.

FOTO mindshub.ro

Totul începe în sânul familiei, acolo unde copiii deprind modelele de comportament și modalitățile de gestionare a emoțiilor. În cele mai multe cazuri, copiii copiază comportamentele părinților, deci “puterea exemplului” este foarte importantă.

Cum poate un exemplu de comportament să îi ajute pe copii să își dezvolte inteligența emoțională

“Ca părinte, dacă ceva te-a tulburat într-o așa măsură încât ai devenit furios sau ai izbucnit în plâns, nu te comporta ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. Este de ajutor să îi explici copilului, pe înțelesul lui, cum te simți – totul, pe un ton liniștit. Totodată, poți să-i spui că te vei simți mai bine în curând, dar că ai nevoie de câteva momente liniștite. Sau spune-i că îmbrățisarea lui te va face să te simți mult mai bine”, potrivit unicef.org.

De asemenea, “În astfel de momente, nu îți vărsa supărarea pe copil, nu striga la el să te lase în pace fără să-i explici ce s-a întâmplat și nu îl pedepsi pentru că a îndrăznit să te deranjeze într-un moment nepotrivit”.

Metode prin care puteți crește copii inteligenți emotional:

 

FOTO reginamaria.ro

Copiii care cresc într-o familie care își asumă conștient responsabilitatea pentru construirea inteligenței emoționale a acestora:

  • sunt încurajați să își exprime sentimentele
  • sunt ascultați și înțeleși
  • li se răspunde calm la întrebări
  • li se confirmă că părerea lor contează
  • sunt apreciați și iubiți necondiționat

 Cum ne dăm seama că un copil este inteligent din punct de vedere emotional

Un copil este educat emotional dacă:

  • va comunica ușor
  • va înțelege când i se explică anumite lucruri ce țin de stările persoanelor din jurul lui
  • se adaptează ușor la situații și persoane noi
  • leagă prietenii cu ușurință
  • este sigur pe el în majoritatea situațiilor, iar atunci când nu se descurcă, cere ajutorul

Rezultatele cultivării inteligenței emoționale a copiilor de la vârste fragede

Construirea și dezvoltarea inteligenței emoționale este un proces continuu. Astfel, dezvoltarea personală permanentă, pe toată perioada vieții, maturitatea noastră emoțională este influențată de felul în care ne raportăm la experiențele și provocările de care avem parte.

Începând procesul de cultivare a inteligenței emoționale de la vârste cât mai mici, beneficiile vor fi următoarele:

  • Gestionarea cu succes a relațiilor cu ceilalți
  • Construirea empatiei și a abilității de a înțelege normele și comportamentele sociale și etice
  • Obținerea unui grad ridicat de auto-control și auto-cunoaștere

Educaţia emoțională a apărut în 1985

Expresia “educație emoțională”  (care se referă la o mai bună înțelegere a emoțiilor, gestionarea eficientă a propriilor emoții, înțelegerea emoțiilor celorlalți și îmbunătățirea imaginii personale) a fost formulată prima dată în anul 1985,  în SUA.

FOTO wikipedia.org

Conform psihologilor, educația emoțională este benefică și ar fi indicat să se înceapă din grădiniță, efectul fiind creșterea armonioasă a adultului de mâine

Flavia-Daiana Grek, psiholog clinician și logoped, a precizat: ”Copilul trebuie să învețe despre emoții, cum se simt ele, care sunt acestea, cum se simt în corp, cum se pot exprima în exterior, cum se poate împrieteni cu aceste emoții, etc.  În școală se pune accent pe cunoștințele de matematică, fizică, chimie, memorare de comentarii, etc. Copiii învață şi în familie despre emoții, fie ele pozitive sau negative. Apoi intră în comunitate, unde observă alte modele şi alt comportament. Eu nu aș sta pe gânduri și aș introduce această materie”.

Inteligența emoțională a copilului și fenomenul de bullying

Potrivit publicației El Pais, educația emoțională îi ajută pe copiii afectați de fenomenul de bullying și va reduce violența în școli. Mulți elevi se simt frustrați și incapabili pentru că au fost victime ale fenomenului de bullying. Colectivitatea îi face pe acești copii să se închidă în ei când trebuie să vorbească în public sau să discute cu alții. Aceste victime riscă să treacă prin eșecuri dacă nu sunt îndrumați corect de un profesionist. De altfel, sunt elevii care îi agresează, iar aceștia au nevoie să își controleze impulsurile și să devină mai empatici.

”Elevii-problemă” pot învăța din această disciplină (dacă ar fi inrodusă în sistemul de învățământ) că există soluții pentru orice problemă și că toți din jur trebuie ascultați și înțeleși. Aceeași publicație a mai menționat faptul că un control al emoției îi va ajuta pe copii să treacă prin orice situație și să triumfe.

Un alt aspect scos în evidență este că inteligența emoțională îi ajută ca viitori părinți.  La rândul lor vor putea educa emoțional alte persoane, iar ”lanțul nu se va rupe”, citează stiripentrucopii.com