Lifestyle

Important! Topul alimentelor sănătoase obligatorii în funcționarea corectă a organismului

Important! Topul alimentelor sănătoase obligatorii în funcționarea corectă a organismului

Important! Topul alimentelor sănătoase obligatorii în funcționarea corectă a organismului

Cele 10 alimente de mai jos sunt recomandate de nutriționiști dar și în tot felul de diete. Specialiștii le recomandă și în bolile pulmonare. Iar factorii obișnuiți, precum fumatul, mediului înconjurător poluat și consumul unei diete inflamatorii, pot influența această pereche de organe importante.

Cercetările au demonstrat că modificările stilului de viață, inclusiv urmarea unei diete bogate în nutrienți, vă pot ajuta să vă protejați plămânii și chiar să reduceți afectarea pulmonară și simptomele bolii.

Așadar, nutrienții și alimentele specifice au fost identificate ca fiind deosebit de benefice pentru funcția pulmonară.

10. Sfecla roșie. Rădăcina viu colorată și frunzele plantei de sfeclă conțin compuși care optimizează funcția pulmonară. Această legumă este bogată în nitrați, ceea ce s-a dovedit că ajută la relaxarea vaselor de sânge, la reducerea tensiunii arteriale și la optimizarea absorbției de oxigen.

9.Ardeiul gras. Ardeii sunt printre cele mai bogate surse de vitamina C, un nutrient solubil care acționează ca un puternic antioxidant în corpul tău. Obținerea suficientă vitamina C este importantă în special pentru cei care fumează.

8. Merele. Cercetările au arătat că un consum regulat de mere poate ajuta la o funcționare pulmonară normală. Aceste fructe sunt foarte importante pentru menținerea funcțiilor respiratorii și regenerarea plămânilor, mai ales pentru cei care au fumat mulți ani.

7.Dovleacul. Pulpa dovleacului conține o varietate de compuși vegetali care promovează sănătatea plămânilor. Dovleacul este incredibil de bogat în anti-oxidanti , inclusiv beta-caroten, luteină și zeaxantină – toate având proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice.

În urma unor studii, cercetătorii au demonstrat că a avea un nivel mai mare de carotenoizi în sânge este asociat cu o funcție pulmonară mai bună atât la populațiile mai în vârstă cât și la cele mai tinere.
Persoanele care fumează pot beneficia în mod semnificativ de consumul mai multor alimente bogate în carotenoizi precum dovleacul.

6. Turmericul. Turmericul este adesea folosit pentru a promova sănătatea generală datorită efectelor sale puternice antioxidante și antiinflamatorii. Curcumina, principalul component activ în turmeric, poate fi deosebit de benefică pentru susținerea funcției pulmonare.

5. Roșiile. Roșiile se numără printre cele mai bogate alimente bogate în licopen, un antioxidant puternic ce se găseşte în stare naturală în multe fructe şi legume.
Consumul de roșii reduce inflamația căilor respiratorii la persoanele cu astm și îmbunătățește funcția pulmonară.

4. Afinele. Afinele sunt încărcate cu nutrienți, iar consumul lor a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea și păstrarea funcției pulmonare (20).
Afinele sunt o sursă bogată de antocianine, incluzând malvidina, cianidina, peonidina, delfininina și petunidina.

3. Ceaiul verde. Ceaiul verde este o băutură care are efecte impresionante asupra sănătății. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și s-a dovedit că inhibă fibroza sau cicatrizarea țesuturilor.Fibroza pulmonară este o boală caracterizată prin cicatrizarea progresivă, care afectează funcția pulmonară a țesutului pulmonar.

2. Varza roșie. Varza roșie este extrem de bogată în vitamine și minerale. Conținutul mare de antociani și fitochimicale o face un excelent antioxidant și cu efect de reducere a riscului de afecțiune pulmonară.
Mai mult, varza este plină cu fibre. Studiile arată că persoanele care consumă mai multe fibre au o funcție pulmonară mai bună decât cele care consumă cantități mici de fibre.

1. Uleiul de măsline. Consumul de ulei de măsline poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor respiratorii precum astmul. Uleiul de măsline este o sursă concentrată de antioxidanți antiinflamatori, incluzând polifenoli și vitamina E, care sunt responsabili pentru beneficiile sale puternice pentru sănătate.