Important pentru angajați! La ce sunt obligați angajatorii să asigure salariaților la locul de muncă în perioadele de caniculă
Vremea caniculară de pe teritoriul țării îi “obligă” pe angajatorii români să iniţieze mai multe măsuri pentru lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea, în special, în aer liber.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, respectiv temperaturi ce depăşesc 37°C sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80 unităţi, angajatorii trebuie să ia toate măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă, în limitele prevăzute de normele generale de protecţie a muncii”, așa cum este specificat la art. 3, alin (1) din OUG 99/2000.
Cine stabilește măsurile pentru protejarea angajaților pe timp de caniculă
În conformitate cu Legea Securităţii şi Sănătăţii în Muncă nr. 319/2006 şi Hotărârea Guvernului nr. 580 din 6 iulie 2000, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 (aprobată prin Legea nr. 436 din 18 iulie 2001, cu modificările şi completările ulterioare), măsurile vor fi stabilite de angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor.
Măsurile obligatorii pe care trebuie sa le aplice angajatorii pentru lucrători
În perioadele cu temperaturi extreme, respectiv în caz de caniculă, când sunt înregistrate temperaturi care depăşesc +37°C, anunțate de ANM, angajatorii, potrivit art.4 din OUG 99/2000, sunt obligați să ia următoarele măsuri minime:
Ce soluții legislative au angajatorii care nu pot asigura angajaților măsurile anterior menționate
În cazul în care, potrivit art. 6, alin. (1), “Angajatorii nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:
În conformitate cu alin. (2) al art.6, “Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin 2 zile consecutive”.
Cum se stabilește reducerea duratei de lucru
La alin.(3), art.6, se precizează că “perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului, se vor stabili o data cu măsurile prevăzute la alin. (1)”.
Canicula, cauza problemelor de natură medicală
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, conform art.8 din OUG nr.99/2000, trebuie să se aplice următoarele măsuri:
Nerespectarea prevederilor legislative de către angajatori conduce la aplicarea de sancțiuni
În cazul nerepectării prevederilor legislative, angajații Inspecției Muncii, pot aplica amendă, a cărei valoare este cuprinsă între 1.500 lei și 2.500 lei, așa cum este specificat în legislația specifică din domeniu în vigoare, aplicabilă.
Angajatorii, angajații și nu numai, trebuie să știe care sunt efectele caniculei asupra organismului
Temperaturile crescute, extreme, provoacă o serie de probleme asupra corpului uman, printre care:
- Dureri de cap
- Greață și uneori, vărsături
- Frisoane, febră
- Intoleranță alimentară, etc.
Detalii referitoare la aceste probleme, precum și recomandări sunt oferite de Doamna Doctor Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, în video-ul următor, într-un interviu acordat euronews: