Camere de filmat din întrega lume au imortalizat momenul în care chinezii au ieșit din cel mai lung lockdown din istorie.
Imagini șocante cu ieșirea chinezilor din lockdown! S-au îmbulzit la propriu, pentru a ieși din case
După ce au primit vestea că pot ieși din case, chinezii, dar și rezidenții străini care trăiesc în Sanghai, s-au îmbulzit, la propriu, să iasă din case. Au dat jos barierele, au rupt hârtiile galbene sau albe de protecție, s-au împins unul pe altul, ca la un maraton, strigau, țipau, urlau…dar de data aceasta…de bucurie! Imaginile sunt de-a dreptul șocante și pot fi vizionate la CNN.
Metropola Shanghai, cu o populație de peste 25 de milioane de locuitori, cea mai mare aglomerare urbană chineză, a sărbătorit, miercuri, cu o explozie de bucurie ridicarea lockdown-ului îngrozitor impus de autorități în orașul supranumit New York-ul Chinei.
Începând de miercuri dimineață, majoritatea locuitorilor orașului sunt liberi să-și părăsească locuințele, să meargă la magazine și clădirile de birouri se pot redeschide, mașinile revin pe străzi, iar metroul și autobuzele își reiau serviciile.
Drumurile s-au umplut de agitația obișnuită din trafic, tinerii au băut și au dansat în plină stradă, în timp ce focuri de artificii au bubuit peste tot, deasupra capetelor lor.
„O dramă s-a încheiat și nimeni nu a venit să explice, nimeni nu și-a cerut scuze pentru viețile care au fost insultate, rănite și pierdute și nimeni nu a fost tras la răspundere”, a scris un rezident din Shanghai într-o postare pe WeChat, o platformă de socializare chineză. Postarea a fost cenzurată ulterior, potrivit stiripesurse.
Măsurile s-au relaxat un pic, dar oamenii trebuie să poarte, în continuare, măști, sunt descurajati să participe la întâlniri mari și încurajați să se vaccineze.
Scenariu de groază trăit în realitate
Cea mai alarmantă situație a fost luată la Shanghai, unul dintre cele mai importante centre de producție și export din China, care a fost plasat în carantină pe termen nedefinit, potrivit CNN. Măsurile extrem de dure au dus la o lipsă gravă de alimente, la imposibilitatea oamenilor de a primi tratamente medicale și au fost raportate inclusiv cazuri de ucidere, inclusiv a animalelor de companie.
Acest scenariu de groază, care a fost trăit în realitate, va face obiectul unui film, într-o zi. În pofida cenzurii stricte, au apărut informații și imagini din multe orașe în care oamenii au protestat față de măsurile anti-Covid și au cerut alimente de la geamurile blocurilor gigant, așa cum o arată și un videoclip BBC. Televiziunea britanică interpretează că, tocmai din cauza volumului mare de imagini, multe dintre filmulețele postate pe rețelele sociale nu au fost șterse și au ajuns, independent de dorința oficialităților, în afara țării.
„Dați-ne provizii!”, „Suntem închiși de 26 de zile!”, „Aveți medicamente de gripă pentru copii? Copilul meu are 40 de grade febră”, sunt doar o parte dintre strigătele de ajutor ale chinezilor care erau închiși în locuințele lor.
China este singura țară care aplică o politică fără compromisuri „zero COVID”, urmărind, prin politica proprie, să elimine toate focarele, de îndată ce apar, indiferent de cost.