Un fenomen extrem de rar a avut loc la sonda hidrogeologică F6 – Dorna Candrenilor, surprins de Societatea Națională a Apelor Minerale. Erupția puternică a impresionat pe toată lumea.
Marea subterană a României a oferit imagini cu totul spectaculoase!
Fenomenul impresionant are loc în prezența dioxidului de carbon, care potrivit informațiilor oferite pe Facebook de Societatea Națională a Apelor Minerale migrează din adâncuri spre suprafață, pe sistemele de falii și fisuri locale. Se pare că apa minerală naturală ia naștere odată cu migrarea spre adâncuri a apelor de suprafață, provenite în mare parte din precipitații și care, în drumul lor, întâlnesc o rocă de tip colector, care favorizează acumularea acestora, formând o “mare subterană” denumita acvifer.
„Acviferele pot fi exploatate prin emergențe naturale (izvoare) sau prin foraje. În cazul de față, acviferul subteran este exploatat prin mai multe sonde hidrogeologice, dintre care sonda F6 – Dorna Candrenilor pare sa fie cea mai interesantă datorită caracterului eruptiv”, se arată în comunicat.
Coloana de apă a măsurat aproximativ 12 metri înălțime, erupția fiind astfel una destul de violentă.
Erupțiile din sonda F6, situată în localitatea Dorna Candrenilor, sunt generate de fluxul dioxidului de carbon, care are loc în două faze: faza activă, atunci cand are loc erupția apei din sondă, și faza inactivă, atunci când apa din sondă se retrage până la o anumită adâncime, de la care incepe creșterea nivelului acesteia.
România deține 40% din rezerva totală de apă minerală naturală a Europei!
În acest moment, România deține aproximativ 2500 de izvoare de apă minerală din care se valorifică mai puțin de jumătate. Se îmbuteliază doar 1,75 de miliarde de litri de apă anual, iar prin intermediul unor politici menite să crească exporturile și promovarea, această cantitate s-ar putea dubla sau tripla.
Calitatea superioară a acestora precum și conținutul special de minerale plasează țara noastră pe primul loc în lume în ceea ce privește apa minerală.