Într-o zi de weekend, oamenii caută să se relaxeze. Știrile negative vin în valuri, una după alta. Dar, pentru a ne relaxa, Infoactual s-a gândit să prezinte imagini în premieră, filmate cu drona, deasupra vestigiilor descoperite în timpul săpăturilor pentru amenajarea Parcului din fața Teatrului Național Iași.
Imagini în premieră: Ce stă ascuns sub parcul aflat în faţa Teatrului Național din Iași. VIDEO
Lucrările pentru modernizarea esplanadei din fața Teatrului Național au început în luna iulie 2022 și au ca termen de execuție vara anului viitor. Site-ul apix.ro a dezvăluit, în premieră, imagini aeriene cu vestigiile arheologice descoperite în cursul lucrărilor.
Deocamdată, nu există un raport arheologic, dar din câte se știe lucrările se desfășoară sub îndrumarea și supravegherea strictă a arheologilor. Una dintre cele mai importante construcții care a existat în zonă se pare că a fost un palat boieresc.
„După stabilirea importanţei şi modului de tratare a descoperirilor arheologice, continuăm amenajarea conform prevederilor proiectului”, a anunţat ieri un reprezentant al Conest, constructorul care lucrează în zona parcului, citat de media locală.
Săpăturile au scos la iveală o serie de rămăşite ale unor vechi construcţii. În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor, lucrătorii Conest au îndepărtat mobilierul urban, vegetaţia fito-sanitară aflată într-o stare precară şi construcţiile de beton care se aflau între zona aleii principale, precum și din strada auxiliară A. Bârsescu.
Doar în acest perimetru au loc deocamdată lucrări, în cealaltă zonă, spre pietonalul Ştefan cel Mare, urmând să se intervină în a doua etapă a proiectului. Parcul, cu o suprafaţă de peste 10.000 mp, va avea alei pavate, spaţii verzi, mobilier urban nou, fântâni arteziene şi un nou sistem de iluminat. Lucrările au început la mijlocul lunii iulie şi vor fi finalizate în vara anului viitor.
Amintim că parcul din fața Teatrului Național Iași (TNI) a intrat într-un proces de modernizare și reabilitare la jumătatea lunii iulie a acestui an, descoperirile arheologice dând peste cap planurile inițiale.