A treia lună de proteste în Iran. Protestele inițial pașnice au ajuns la o intensitate maximă acum, ajungând la manifestrări violente, după cum se poate vedea într-o filmare postată pe social media. O cunoscută clădire, plină de semnificație istorică și religioasă, a fost incendiată.
Imagini halucinante arată cum protestatarii iranieni au dat foc casei fondatorului Republicii Islamice în timp ce oficialitățile spun că nu este adevărat
Protestele din Iran se transformă vizibil într-o mişcare de contestare a regimului islamic, manifestanţii incendiid, potrivit unor filmuleţe care se răspândesc pe reţelele sociale, chiar casa fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, potrivit Reuters.
Filmări video care arată în flăcări casa natală a ayatollah-ului Ruhollah Khomeini, transformată în muzeu, au fost distribuite masiv pe reţelele sociale, iar activiştii susţin că aceasta a fost incendiată de protestatari.
Pe internet s-a scris că incidentul a avut loc joi seara în oraşul natal al lui Khomeini, Khomein, la sud de capitala Teheran.
Reuters face precizarea că a verificat locaţia prin suprapunerea a două clipuri video, folosind elemente de arhitectură şi clădirile învecinate, ceea ce a dovedit că imaginile par să se potrivească.
Cu toate acestea, agenţia semi-oficială de ştiri Tasnim a negat că locuinţa lui Khomeini a fost incendiată, afirmând că doar un număr mic de persoane doar s-au adunat în faţa casei.
„Informaţiile sunt o minciună, uşile casei regretatului fondator al Marii Revoluţii sunt deschise publicului”, a declarat agenţia de ştiri Tasnim.
Videoclipurile demonstrează adevărul incontestabil verificat de agenția media de știri. Ele arată însă zeci de oameni care aplaudă în timp ce o flacără uriașă se vede arzând într-o clădire.
Vineri, agenţia Tasnim a informat că sunt manifestaţii pro-guvernamentale în oraşul Mashhad din nord-estul ţării, unde joi au fost ucişi doi membri ai miliţiei Basij. Alţi trei membri ai Gărzilor Revoluţionare şi un membru Basij au fost ucişi la Teheran, iar un Basiji şi un membru al poliţiei au fost ucişi joi în Kurdistan, potrivit media externă.
Care este realitatea din strada iraniană
Khomeini (despre a cărui casă incendiată este vorba) a murit în 1989, iar succesorul său, ayatollahul Ali Khamenei, se află sub o presiune intensă din cauza protestelor naţionale la care se strigă sloganuri prin care i se cere moartea, potrivit media.
Filmuleţe postate de activiștii Tasvir arată că au avut loc marşuri în mai multe oraşe din provincia rebelă Sistan-Balucistan, inclusiv în capitala Zahedan, unde protestatarii au scandat „Moarte lui Khamenei”, în timp ce în Chabahar, manifestanţii au smuls şi călcat în picioare semnul unui bulevard care poartă numele ayatollahului Khomeini.
Cum și când au început protestele
Protestele din Iran au izbucnit la 16 septembrie 2022, după moartea tinerei Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliţiei pentru moravuri pe motiv că nu ar fi purtat hijabul în mod corespunzător.
Demonstraţiile actuale s-au transformat într-o criză de legitimitate pentru elita clericală, care a preluat puterea după ce revoluţia din 1979 l-a răsturnat de la putere pe şahul Mohammad Reza Pahlavi, un monarh aliat cu Occidentul.