Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR a demarat o anchetă privind zeci de importuri din China prin firme fantomă.
În ce constă acțiunea autorităților
10 percheziţii au fost efectuate și 6 persoane suspectate că au făcut 91 de importuri din China, prin firme de tip„ fantomă” au fost duse la audieri de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) . Mărfurile au ajuns la adevăraţii beneficiari şi au fost vândute fără documente fiscale. În acest dosar, prejudiciul calculat depăşeşte un milion de lei.
În cursul zilei de vineri, 08.07.2022, IGPR a dat publicității o informare, potrivit căreia activitatea infracţională care ar fi prejudiciat cu 1,1 milioane lei bugetul de stat prin neplata taxelor s-a derulat în decurs de doar câteva luni, în anul 2017.
Declarația anchetatorilor
În acest caz, anchetatorii au transmis următoarele: „Din cercetări a reieşit că, în perioada mai 2017-octombrie 2017, în vederea sustragerii de la plata de impozite şi taxe către bugetul de stat, ar fi fost pus în aplicare un sistem, care ar fi presupus importul de mărfuri din China, prin intermediul unor societăţi de tip «fantomă». După efectuarea formalităţilor vamale, produsele importate ar fi ajuns la adevăraţii proprietari fără niciun document de provenienţă, făcând posibilă, ulterior, valorificarea acestora, fără a fi întocmite documente justificative în care să fie înregistrate aceste operaţiuni. Astfel, beneficiarii reali ar fi fost cei care comandau mărfurile de la exportatorii externi şi ar fi plătit contravaloarea acestora, însă, atunci când containerele ajungeau în România, operaţiunile de import nu ar fi fost efectuate în numele societăţii beneficiare”.
Prin intermediul a 6 firme administrate de cetăţeni români şi chinezi, produsele importate din China au fost vândute într-un complex comercial.
În total, poliţiştii şi procurorii au identificat 91 de importuri făcute în doar jumătate de an pentru care nu s-au plătit TVA şi nici impozit pe profit.
Poliţiştii, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în cursul zilei de joi, 7 iulie 2022, au făcut 10 percheziţii domiciliare:
- 9 percheziții în Bucureşti
- 1 percheziție în judeţul Ilfov,
la domiciliile persoanelor şi sediile sociale ale firmelor implicate în activitatea infracţională, 6 persoane (bănuite de evaziune fiscal) fiind duse la audieri, la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice
Cercetările în acest dosar de evaziune fiscală sunt în desfășurare.