Cu două zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, acolo unde o va înfrunta pe câștigătoarea primei runde, pro-europeana Maia Sandu, Igor Dodon agită sperietoarea unirii cu România.
De asemenea, actualul președinte Igor Dodon afirmă că, în cazul în care va fi aleasă Maia Sandu în funcția de președinte, există pericolul unui război civil.
„Pericolul unirii este real. În ultimii ani, numărul celor care pledează pentru unirea cu România a crescut esențial. Dacă acum 15-20 de ani erau doar 5-8 la sută unioniști, astăzi sunt mai mult de 25 la sută.
De ce s-a întâmplat asta? Pentru că a avut loc furtul miliardului de dolari, pentru că e corupție. Oamenii nu neapărat își doresc unirea, dar li s-a făcut lehamite.
Și când oamenii sunt nemulțumiți de ceva – caută soluții în altă parte. Imaginați-vă că această tendință va continua și, la o anumită etapă, adepții ideii de lichidare a Moldovei prin unirea cu România vor constitui, doamne ferește, 40-50 la sută. Va fi o catastrofă”, a susținut Igor Dodon.
Nici Vladimir Putin nu vede cu ochi buni alegerile din Republica Moldova
Aceste alegeri pleacă în turul 2, în premieră, cu avantaj al candidatului de dreapta. Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturile exprimate. Actualul preşedinte, Igor Dodon s-a clasat pe locul al doilea, cu 32,61% din voturi.
Interesant este că, în diasporă, după prelucrarea tuturor proceselor verbale, pe locul întâi s-a situat Maia Sandu, la o diferență uriașă de fostul comunist Dodon. Sandu a luat nu mai puțin de 70,12 % din opțiunile celor care trăiesc peste granițe, în timp ce liderul socialiștilor abia a strâns 3,65%.
Așa cum era de așteptat, reacția lui Vladimir Putin nu a întârziat să apară. Președintele Rusiei a transmis că încercările de presiune externă asupra Republicii Moldova sunt inacceptabile.
A făcut-o într-o conferință online cu liderii Organizației pentru Cooperare de la Shanghai.
De altfel, declarația liderului de la Kremlin a avut loc într-un context mai larg, în care au fost aminite Belarusul și Kîrgîzstanul.
„Încercările de a impune din afară anumite decizii Belarusului, Kîrgîzstanului sau Moldovei sunt inacceptabile, aceste țări trebuie să-și determine în mod independent situația.
Belarușii trebuie să fie lăsați să-și rezolve lucrurile cu calm și să facă pașii necesari. E absolut valabil și pentru recentele evenimente din Kîrgîzstan și pentru lupta politică internă în desfășurare din Moldova”, a declarat Vladimir Putin