În luna iulie, când s-a dat undă verde la o nouă tranșă de cumpărare a titlurilor de stat, de către populația României, persoane fizice, această acțiune a trezit interesul unui număr foarte mare de ieșeni.
Ieșenii s-au îmbulzit la cumpărarea titlurilor de stat. Câți bani au adus aceștia la bugetul României
Timp de câteva zile, la sediul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași, zeci de investitori au luat cu asalt ghișeele Trezoreriei din sediul situat pe strada Anastasie Panu.
Sesiunea a fost deschisă până la data de 27.07.2022, pentru persoanele care s-au prezentat la ghișee.
Conform ultimelor date centralizate, în municipiul Iași au fost cumpărate, prin Trezorerie, titluri de stat în valoare de 25.498.373 de lei, fiind înregistrați 396 de investitori.
În luna iulie 2022, ieșenii au scos din buzunare 6 milioane de euro, bani pe care oameni i-au investit în titlurile de stat.
Motive principale: dobânzile oferite deosebit de atrăgătoare, banii investiți în hârtiile de valoare sunt în siguranță, mult mai în siguranță decât acasă sau în băncile, cu fluctuații imprevizibile, spun oamenii. După 3 ani, ei ar putea să primească o sumă importantă înapoi, pentru că se ia în calcul dobânda.
Titlurile de stat au o maturitate de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 8,25 la sută și 8,6 la sută.
Oferta fiind generoasă și atractivă, ieșenii s-au îmbulzit la ghișee, fără a ține cont de căldura insuportabilă de afară sau de faptul că a fost nevoie să stea ore în șir la cozi interminabile. Aici au fost văzuți oameni de diferite vârste, cei mai mulți fiind de la 50 de ani în sus.
„Titlurile de stat au valoare nominală, de 1 leu, și sunt în formă dematerializată. Interesul românilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a menținut la un nivel ridicat și în luna iunie, suma investită fiind de 1,39 de miliarde de lei. Titlurile de stat pot fi cumpărate între 04–26 iulie 2022, online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV.
Operațiunile care pot fi realizate online sunt deschiderea contului de subscriere pe numele investitorului, la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscrierea titlurilor de stat TEZAUR și viramentul sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului”, se arată în comunicatul care descrie programul financiar de stat, pentru polulație.
În anii trecuți, dobânzile erau mai mici și oamenii nu dădeau fuga să investească așa cum o fac acum. Față de 2022, dobânzile erau mai mici. De exemplu, pentru emisiunea de titluri de stat cu scadența la 1 an, dobânda era de 3,5 la sută. Pentru perioada de 2 ani, dobânda creștea la 4 la sută, iar cea de 3 ani genera o dobândă de 4,25 la sută, potrivit mass-media.
Statistica din apropierea orașului Iași
În municipiul Pașcani au fost 63 de investitori care au cumpărat titluri de stat în valoare de 4.199.000 de lei, orașul Hârlău – 4 investitori – 234.000 de lei, orașul Târgu Frumos – 4 – 234.000 de lei. În total, până acum, au fost vândute titluri de stat în valoare de 30.423.208 de lei, aproape 6 milioane de euro, către 472 de beneficiari, potrivit BZI.
Foto: arhiva