Actual

ÎCCJ răspunde criticilor în cazul Gheorghe Ursu: „Stabilirea adevărului judiciar se face exclusiv pe baza probelor administrate”

foto: Revista 22
foto: REVISTA 22

Opinia publică în frunte cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu au condamnat decizia Curții Supreme în cazul disidentului Gheorghe Ursu. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justișie (ÎCCJ) i-au achitat pe cei doi securiști care l-au torturat pe inginerul Ursu.

În urma declarației publice și a crticilor ministrului de Justiție pe tema achitării, ÎCCJ și-a exprimat punctul de vedere printr-un comunicat de presă semnat de șefa instituției, Corina Corbu.

Motivarea deciziei ÎCCJ în cazul Gheorghe Ursu

„Având în vedere luările de poziție din spațiul public, privind decizia nr.238/A/27.07.2023, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, în dosarul nr.2500/2/2017 („cazul disidentului anticomunist ing. Gheorghe Ursu”), Înalta Curte de Casație și Justiție reamintește că judecătorii învestiți cu soluționarea unei cauze au obligația legală de a se pronunța numai în conformitate cu dispozițiile legii și în raport cu faptele stabilite exclusiv pe baza probatoriului administrat în cauză”, explică ÎCCJ, printr-un comunicat de presă, semnat de șefa instituției, Corina Corbu.

Totodată, Înalta Curte precizează că decizia a fost stabilită exclusiv pe baza probatoriului existent și în logica funcționării statului de drept cu respectarea tuturor garanțiilor procedurale.

„Împrejurările că nicio cauză nu are o soluție dinainte stabilită, că rezultatul procesului nu depinde de cât de populară sau impopulară ar fi el sub aspect social, și că stabilirea adevărului judiciar se face exclusiv pe baza probelor administrate în cauză, cu respectarea tuturor garanțiilor procedurale, nu pot fi considerate decât expresia funcționării statului de drept și constituie unul dintre aspectele care diferențiază fundamental un regim democratic de orice formă de totalitarism”, mai arată sursa citată.

ÎCCJ solicită mai multă prudență din partea formatorilor de opinie

De asemenea, în comunicat se face referire și la formatorii de opinie și modul la care aceștia se raportează la principiile de funcționare a justiției în cadrul comunicărilor publice.

„Dincolo de aceste aspecte, dezbaterea publică a oricăror chestiuni, inclusiv critica adusă instituțiilor publice sau deciziilor acestora este legitimă într-o societate democratică, fiind însă important ca orice persoană interesată să poată avea acces, în măsura în care dorește, la datele necesare pentru a-și face propria apreciere.

Este totuși esențial ca formatorii de opinie, în special oamenii politici sau reprezentanții diferitelor instituții sau organizații publice, să manifeste consecvență în ceea ce privește modul în care se raportează la aceste principii fundamentale de funcționare a justiției în cadrul comunicării publice”, a explicat instituția în același comunicat.