Economic

Iată cum să nu fii înșelat la bani niciodată! BNR a lansat o aplicație care vine în ajutorul românilor

Bani falși, sursa foto Transilvania Reporter bancnotele false
sursa foto Transilvania Reporter

Autenticitatea bancnotelor poate fi acum confirmată rapid prin descărcarea unei aplicații pe smartphone. Punerea în circulație de monedă falsă este o tactică tipică folosită de infractori și se face în întreaga lume.

Pentru a contracara acest tip de fraudă, Banca Națională a României a introdus aplicația „Leul românesc”, care poate confirma legitimitatea monedelor și bancnotelor.

Cum puteți identifica banii falși

Instalarea aplicației pe tablete sau telefoane mobile este gratuită.

Astfel, caracteristici precum microperforațiile sau ștanțarea care demonstrează autenticitatea unei bancnote pot fi recunoscute de aplicație. Dacă bancnota este ținută în fața unei surse de lumină, anumite caracteristici pot fi observate și cu ochiul liber, însă scanarea va permite aplicației să ofere informații corecte privind autenticitatea.

Amintim că B.N.R. a emis recent un comunicat de presă potrivit căruia toți românii care dețin valută uzată sau deteriorată sunt îndemnați să se prezinte în cel mai scurt timp la Banca Centrală pentru a o schimba.Schimbul nu presupune nici o taxă sau comision asociat.

„Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”, se arată în comunicatul din partea Băncii Naționale a României.

Ce bancnote trebuie schimbate

Schimbul la bancă este cea mai simplă opțiune. Bancnota veche, uzată, ruptă sau cu mici bucăți lipsă este schimbată de BNR fără niciun cost pentru utilizator. Dacă nu sunteți sigur unde să căutați, birourile BNR se pot găsi în Iași, Constanța, Timiș, Dolj și București.

Este posibil să puteți schimba moneda uzată sau deteriorată în cartierul dumneavoastră, deoarece unele bănci oferă acest serviciu. De asemenea, moneda scoasă din circulație poate fi schimbată la bancă fără a plăti o taxă.

Banii trebuie să aibă fiecare atribut distinctiv pentru a putea fi tranzacționați; dacă lipsesc prea multe bucăți din bancnotă, banii nu pot fi schimbați.  Bancnotele uzate pot fi identificate după următoarele categorii de marcaje monetare: bancnote murdare, decolorate, murdare sau decolorate, cu suprafața plină și cu o identificare întreagă în ambele locuri, dar ștearsă sau ilizibilă; Seria și numărul tipărite pe spatele unei bancnote servesc drept elemente de identificare a bancnotei. Bancnotele care au fost tăiate, perforate sau rupte, dar ale căror caracteristici principale nu au fost modificate și al căror identificator este lizibil în întregime, sau care prezintă unele goluri, dar cu suprafața completă, sunt, de asemenea, acceptabile. Bancnotele care au fost rupte și apoi lipite împreună sunt acceptabile, atât timp cât toate fragmentele pot acoperi întreaga suprafață a bancnotei, potrivit Realitatea.net.