În data de 1 februarie 2023 va începe prima sesiune ordinară din acest an a Parlamentului. Și pe agenda acestei sesiuni ordinare se află mai multe proiecte care vizează cetățenii, proiecte care ar putea deveni, în curând, legi.
Dintre proiectele în discuție, câteva sunt mai vechi, dar cele mai multe sunt relativ recente, adică sunt apărute de cel mult un an.
Prima sesiune parlamentară începe miercuri, 1 februarie 2023
- prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie,
- cea de-a doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.
Cele mai importante proiecte care vizează cetățenii, în general, și care ar putea deveni legi până în vară
În funcție de categoria în care se încadrează, în rândurile următoare, sunt prezentate cele mai importante proiecte care vizează cetățenii, care se află la votul decisiv din Parlament. Astfel:
Din categoria „Conducători de Vehicule”, pe masa Parlamentului se află:
1.Un proiect care vizează conducătorii de vehicule
În acest caz, Codul Rutier urmează să fie modificat, astfel încât o obligație greu de pus în practică de către motocicliști să fie eliminată. Mai exact, persoanele ce folosesc mopede, scutere sau motociclete nu vor mai fi obligate, așa cum este în prezent, să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, un stingător de incendiu și două triunghiuri reflectorizante.
Prin urmare, potrivit proiectului de lege (adoptat în data de 3 octombrie 2022 de senatori), excepția de la deținerea celor amintite se va aplica, potrivit proiectului, în cazul vehiculelor din categoriile:
- AM, respectiv cea a mopedelor a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h
- A1, respectiv cea a motocicletelor cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW sau tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW
- A2, respectiv cea a motocicletelor cu puterea maximă de 35 kW
- A, respectiv cea a motocicletelor cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.
2. Un proiect care vizează persoanele care vor să devină șoferi vor învăța conducerea defensivă și regulile de prim ajutor
Acest proiect de lege, care a trecut de Senat, stabilește că, în cadrul pregătirii teoretice și practice pentru obținerea permisului auto, viitorii șoferi vor fi învățați inclusiv să conducă defensiv și să acorde măsuri de prim ajutor., cu precizarea că:
- regulile privind cursurile de conducere defensivă urmează a fi stabilite prin ordin al Ministerului Transporturilor,
- regulile privind cursurile de prim ajutor urmează a fi stabilite prin ordin al Ministerului Sănătății
Din categoria „Venituri”, pe masa Parlamentului se află:
1.Un proiect de lege, prin care bugetarilor le va fi interzisă cumularea pensiei cu salariul
Potrivit acestui proiect (adoptat de Senat în 27 septembrie 2021), în momentul în care îndeplinesc condițiile de pensionare, bugetarii vor trebui să opteze dacă rămân activi până la 70 de ani (cu acordul angajatorului) sau dacă ies la pensie. Prin urmare, cei care deja cumulează cele două drepturi vor avea 30 de zile calendaristice să opteze pentru unul singur.
Tot prin acest proiect de lege, dreptul de a lucra până la 70 de ani va fi introdus și pentru mediul privat (tot cu acordul angajatorului), dar fără interdicția cumulului salariului cu pensia.
2.Un proiect de lege, potrivit căruia alocațiile pentru sprijinirea familiei se vor dubla și mai multe persoane vor putea beneficia de banii de la stat
Prin proiectul în discuție, pentru a încuraja natalitatea, se propune atât dublarea alocațiilor pe care le primesc familiile cu venituri reduse ce au copii în întreținere (ajutor financiar numit alocație pentru susținerea familiei), cât și majorarea pragului de venituri de la care se acordă ajutorul de la stat, ceea ce înseamnă că vor exista mai mulți beneficiari ai acestuia decât în prezent.
3.Un proiect de lege, potrivit căruia cei care îngrijesc persoane cu dizabilități vor putea primi un concediu plătit de 30 de zile
În următoarea perioadă, actuala listă a concediilor medicale pe care le pot primi salariații ar putea fi extinsă, astfel încât să se adauge și unul destinat celor care îngrijesc persoane ce îndeplinesc criterii de încadrare în grad de handicap, ce se află la prima astfel de solicitare. Prin urmare, concediul medical va putea fi de cel mult 30 de zile și se va acorda doar celor ce au fost angajați cel puțin șase luni în ultimul an.
Din categoria „Copii”, pe masa Parlamentului se află:
1.Un proiect de lege, conform căruia distrugerea relației unui copil cu celălalt părinte va fi considerată violență psihologică
Concret, înstrăinarea părintească, care nu este altceva decât împiedicarea sau distrugerea, fără motiv, de cele mai multe ori, pe fondul unui divorț, a relației pe care copilul o are cu celălalt părinte va fi considerată formă a violenței psihologice, iar existența ei va avea o serie de urmări juridice.
2.Un proiect de lege, potrivit căruia vor primi burse sociale și elevii care urmează gratuit cursurile școlilor private, nu doar elevii de la stat
Astfel, o parte dintre elevii care învață în școlile private vor putea beneficia, alături de cei din învățământul de stat, de burse de ajutor social. Adică, vor putea primi aceste burse și elevii care urmează, în mod gratuit, cursurile cu frecvență ale unor școli particulare sau confesionale, potrivit unui proiect de lege.
3. Un proiect de lege, prin care elevii din familii cu venituri mici vor primi anual vouchere pentru ochelari de vedere
În acest caz, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor aflați în stare de vulnerabilitate materială din învățământul preuniversitar, adică cei ce provin din familii cu venituri mici sau cei ce sunt în plasament, vor putea să ceară un bon valoric pentru controlul oftalmologic al copilului lor și cumpărarea de ochelari de vedere pentru acesta în fiecare an, potrivit proiectului de lege, cu precizarea că voucherul va fi în valoare de 0,4 din cuantumul indicatorului social de referință.
4.Un proiect de lege, potrivit căruia vârsta pentru consimțământul sexual va crește la 16 ani
Astfel, conform proiectului adoptat deja de Senat, vârsta minimă privind consimțământul sexual va crește de la 14, cât este în prezent, la 16 ani, iar agresiunea sexuală asupra unui minor va fi abordată separat în Codul Penal. Prin această propunere legislativă, orice raport sexual comis cu un minor care nu a împlinit 16 ani va fi pedepsit cu închisoare de la 7 la 12 ani.
5.Un proiect de lege, prin care durata concediului de acomodare în cazul adopției unui copil, s-ar putea dubla
Pe viitor, concediul de care beneficiază persoanele care adoptă un copil ar putea fi de doi ani, spre deosebire de durata actuală, de doar un an. Propunerea legilsativă a fost adoptată de Senat în decembrie 2022 și urmărește modificarea Legii nr.273/2004 privind procedura adopției.
Din categoria „Libere legale”, pe masa Parlamentului se află:
1.Un proiect, conform căruia salariații vor putea beneficia de zile libere în datele de 6 și 7 ianuarie ale fiecărui an
În România, parlamentarii vor să mărească încă o dată numărul liberelor legale de care beneficiază salariații. Concret, se propune ca 6 ianuarie, în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie (Sfântul Ioan Botezătorul) să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber.