Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire riscă să rămână fără căldură la iarnă. Compania Termoenergetica a ajuns în pragul insolvenței, din cauza datoriilor de peste 80 de milioane de euro pe care Primăria Capitalei le are la firma de termoficare.
Iarnă cu emoții pentru bucureșteni. Primăria Capitalei are datorii de 80 de milioane de euro la Termoenergetica
Termoenergetica a avertizat că intrarea în insolvență ar putea avea loc în curând, dacă Primăria Capitalei nu plătește restanțele făcute de-a lungul anilor.
Reprezentanții companiei au anunțat că există riscul unor proceduri de executare silită, iar ANAF ar putea să pună poprire pe conturile firmei.
Locatarii din peste 550.000 de apartamente din Capitală ar putea avea de suferit, la iarnă, din cauza frigului din locuințe.
„Este foarte important să ajungem cu datoriile la zi, pentru că urmează o iarnă cu un preț al gazului ridicat, iar aceste datorii care se rostogolesc pun presiune asupra sistemului în ansamblu. Este nevoie de un împrumut al primăriei municipiului București, astfel încât să putem intra în normalitate financiară cu plățile. Primăria are intenția de a accesa acest împrumut. Este important ca ministerul finanțelor și Guvernul să ridice plafonul de îndatorare ca să poată accesa acest împrumut – în acest moment nu-l poate accesa. Aceste datorii au ca bază, în primul rând, gazul aferent lunilor precedente”, a spus Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, pentru Euronews România.
Claudiu Crețu crede că soluția va fi găsită în următoarea perioadă astfel încât cele 600.000 de apartamente care depind de acest sistem să nu aibă probleme. Acest sistem are pierderi mari în care se pierd banii tuturor.
Datoriile sunt în jur de 400 de milioane de lei, însemnând subvenţia pe ultimele trei-patru luni
Datoriile sunt în jur de 400 de milioane de lei, datorii scadente acum, însemnând subvenţia pe ultimele trei-patru luni, şi încă 500 de milioane de lei, pierderile anilor 2020 şi 2021, deci vorbim undeva la 800 de milioane de lei. Pe de altă parte, raportat la şantierele care sunt în lucru, există şantier în zona Brâncoveanu, în zona Pantelimon-Vergului, două şantiere ale companiei Energetica – unu în Ferentari şi unu pe Mihai Bravu. Se lucrează pe patru şantiere pentru reabilitări. Aşteptăm însă de anul viitor să înceapă proiectul mare de reabilitare pe fonduri europene.
Discuţii cu Nicuşor Dan avem permanent, săptămânal, a mai declarat Claudiu Creţu, pentru Antena 3.
„Şi săptămâna trecută am avut discuţii în acest sens. Soluţia este ca Primăria Municipiului Bucureşti să se poată împrumuta, pentru că înţeleg că nu are banii necesari. Dacă se împrumută va putea plăti aceste datorii.
În această vară au fost reabilitaţi aproape 10 kilometri de reţea primară şi 30 de kilometri de reţea secundată. Totalul e foarte mare. Vorbim de 1000”, a spus Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica.