International

Este IA noua Revoluție Industrială? „Va transforma în totalitate aproape toate elementele vieții în următorii ani”

inteligenta artificiala (sursă foto: useit.ro)
sursă foto: useit.ro

Inteligența Artificială (IA) ar putea eclipsa impactul Revoluției Industriale asupra „tuturor elementelor vieții”, afirmă un înalt oficial britanic. Mai mulți experți au declarat că lumea se află pe marginea prăpastiei unei versiuni high-tech a Revoluției Industriale. Vicepremierul Regatului Unit speculează că proliferarea inteligenței artificiale va avea un impact mai mare asupra națiunii decât Revoluția Industrială.

„Aceasta este o revoluție totală care se apropie”, a declarat vicepremierul Oliver Dowden pentru The Times. „Va transforma în totalitate aproape toate elementele vieții în următorii ani și, într-adevăr, poate chiar luni, în unele cazuri. Este mult mai rapidă decât alte revoluții pe care le-am văzut și mult mai extinsă, fie că este vorba de inventarea motorului cu combustie internă sau de Revoluția Industrială”, a adăugat el.

Impactul IA

Utilizarea inteligenței artificiale a explodat în ultimele luni, în urma lansării ChatGPT și a accesului facil al publicului la chatbotul care poate imita conversația umană. În cazul companiilor, al guvernelor și al armatelor, tehnologia este deja implementată pentru a eficientiza munca și a asista oamenii. În Marea Britanie, Dowden a explicat că Ministerul de Interne folosește deja inteligența artificială pentru a simplifica modul în care guvernul procesează cererile de azil.

„Lucrul pe care AI-ul îl face foarte bine în acest moment este că ia cantități masive de informații din seturi de date din diferite locuri și îți permite să ajungi la un punct în care poți lua decizii”, a declarat el pentru publicația britanică.

Ce este ChatGPT?

„Miniștrii nu vor externaliza niciodată către AI luarea deciziilor. Dar toată munca depusă pentru a ajunge la acel punct. Puteți folosi AI pentru a accelera acest lucru”. Dowden a declarat că utilizarea tehnologiei ar putea remodela economia britanică, amintind de modul în care „fierarii și potcovarii” au rămas fără locuri de muncă după inventarea mașinilor. „Avem o piață a forței de muncă foarte restrânsă și sarcina guvernului este să se asigure că oamenii pot face tranziția”, a spus el. „În cele din urmă, AI ar trebui să aibă capacitatea de a face părțile plictisitoare ale locurilor de muncă, astfel încât oamenii să se poată concentra pe părțile mai interesante”.

Remarcile lui Dowden urmează după ce economistul Fundației Heritage Peter St. Onge a declarat în aprilie pentru Fox News Digital că autoritățile de reglementare ar trebui să nu se atingă de inteligența artificială, argumentând că tehnologia va transforma probabil locurile de muncă și economia, similar altor revoluții tehnologice de-a lungul istoriei. „De-a lungul istoriei, am trecut prin revoluții tehnologice extraordinare. În general, tehnologiile ucid locurile de muncă”, a declarat St. Onge la acea vreme. „Ce s-a întâmplat? Ei bine, știți, am avut o mulțime de locuri de muncă noi. Aproape nimeni nu mai lucrează astăzi la o fermă”.

Posibilele probleme

„Poți preveni hacking-ul prin AI. Capacitatea de a face lucruri distructive, poți folosi AI pentru a te ajuta să le faci. Oamenii nemulțumiți există deja. Leagă-i cu AI, iar asta îmbunătățește, asta proliferează, tipul de lucruri pe care le pot face. Trebuie să fim atenți să nu exagerăm aceste lucruri și să o facem pe bază de dovezi, dar există riscul care trebuie abordat”, a declarat el pentru The Times. El a recunoscut, de asemenea, că AI ar putea alimenta flacăra dezinformării și ar putea da naștere la deepfakes create de AI, care sunt videoclipuri și fotografii care pot fi editate pentru a părea că sunt imagini reale ale altor persoane.

„Gândiți-vă la modul în care acea imagine cu Papa și jacheta cu puf a făcut înconjurul lumii. Câți oameni, atunci când s-au uitat prima dată la ea, și-au dat seama că era un deepfake? Și câți dintre acei oameni au avut această impresie, chiar dacă au aflat ulterior că era un deepfake?”, a întrebat el despre o fotografie falsă a Papei Francisc purtând o jachetă puffer scumpă care a devenit virală la începutul acestui an.

Ce este IA?

Fostul consilier principal al guvernului britanic, Sir Patrick Vallance, a speculat, de asemenea, în primăvară, că IA va fi la fel de transformatoare ca Revoluția Industrială, dar, spre deosebire de St. Onge, a cerut guvernului să intervină. „Va exista un impact mare asupra locurilor de muncă, iar acest impact ar putea fi la fel de mare ca Revoluția Industrială”, a declarat Vallance în luna mai în fața comisiei pentru știință, inovare și tehnologie a Camerei Comunelor. „Vor exista locuri de muncă care pot fi făcute de inteligența artificială, ceea ce poate însemna fie că o mulțime de oameni nu au un loc de muncă, fie că o mulțime de oameni au locuri de muncă pe care doar un om le-ar putea face”.

„În Revoluția Industrială, efectul inițial a fost o scădere a producției economice pe măsură ce oamenii s-au realiniat în ceea ce privește locurile de muncă și apoi un beneficiu”, a adăugat Vallance. „Trebuie să o fim mereu înainte cu un pas”, citează FOX NEWS.