Social

La Paris a fost raportat primul caz de transmitere a “variolei maimuței” de la om la câine

La Paris a fost raportat primul caz de transmitere a “variolei maimuței” de la om la câine
zeenews.india.com

Un câine a fost diagnosticat cu variola maimuței, acesta fiind primul caz suspectat de transmitere a bolii de la om la animale de companie. Este vorba despre un ogar italian, deținut de un cuplu din Franța. „Acesta este primul incident despre care aflăm în care există transmitere de la om la animal”, a declarat, principalul expert al OMS în “variola maimuţei”.

La Paris a fost raportat primul caz de transmitere a “variolei maimuței” de la om la câine

Se presupune că animalul de companie al unui cuplu din Franța, respectiv un câine, a luat “variola maimuţei” de la cei doi care au fost diagnosticați în luna iunie 2022.

Cei 2 bărbați, care locuiesc împreună și se află într-o relație neexclusivă, au fost diagnosticați cu “variolei maimuței” la un spital din Paris la începutul lunii iunie 2022. La 12 zile după ce au început simptomele, ogarul italian în vârstă de 4 ani a început să prezinte și el simptome, potrivit unui raport publicat săptămâna trecută în jurnalul The Lancet.

Câinele a dezvoltat leziuni și a fost testat pozitiv pentru același tip de “variola maimuței”, cum prezenta unul dintre proprietari.

Bărbații au spus că și-au lăsat câinele să doarmă în pat cu ei și că au avut grijă să-și țină animalul de companie departe de alte animale sau oameni încă de la începutul simptomelor propria, înainte de a începe simptomele câinelui, potrivit raportului.

Declarația experților din domeniu

În acest context, autorii raportului au scris următoarele:

„Din câte știm, cinetica apariției simptomelor la ambii pacienți și, ulterior, la câinele lor, sugerează transmiterea de la om la câine a virusului variolei maimuței”.

„Având în vedere leziunile cutanate și mucoase ale câinelui, precum și rezultatele pozitive ale PCR ale virusului variolei maimuțelor din tampoane anale și orale, presupunem o boală canină reală, nu o simplă transportare a virusului prin contact strâns cu oamenii sau transmisie prin aer (sau ambele)”

De asemenea, autorii au sugerat că studiul ar trebui să provoace discuții cu privire la dacă animalele de companie trebuie izolate de proprietarii lor dacă au “variola maimuței” și au cerut cercetări suplimentare.

Potrivit OMS, există informații noi, dar deloc surprinzătoare

Dr. Rosamund Lewis, responsabil tehnic al OMS pentru “variola maimuței”, a spus că anterior a fost raportată doar transmiterea de la animal la om a virusului, făcând referire la un focar de “variola maimuței” în SUA, în care oamenii au fost infectați cu virusul prin câini de prerie.

Dr. Rosamund Lewis FOTO photos.hq.who.int, infoactual.ro

În timpul unui eveniment organizat de Washington Post Live, la începutul acestei săptămâni, Dr. Lewis a spus că este primul incident.

„Acesta este primul incident despre care aflăm unde există transmitere de la om la animal”

„Acest lucru nu a fost raportat înainte și nu a fost raportat că câinii au fost infectați înainte. La mai multe niveluri, acestea sunt informații noi”.

„Nu este o informație surprinzătoare și este ceva la care am fost atenți.”

Totodată, Dr.Lewis a menționat că în cadrul OMS, experții au lucrat cu parteneri precum Organizația Mondială a Sănătății Animalelor și Organizația pentru Alimentație și Agricultură pentru a aborda problema.

„Mesajul la care s-a renunțat până acum este că animalele de companie ar trebui izolate de membrii familiei care ar putea fi infectați”.

„Acesta a fost un exemplu de abordare de precauție, de mesaje de precauție, pentru că nu aveam informațiile că acest lucru s-a întâmplat vreodată, nu a fost raportat înainte, dar a fost un mesaj rezonabil și prudent de transmis. Și acum avem primul incident în care acest lucru s-a întâmplat de fapt”, a spus Lewis, adăugând că nu este clar dacă câinele infectat va putea transmite virusul înapoi la oameni.

Uneori, însă, chiar și atunci când nu au toate dovezile, profesioniștii din domeniul sănătății publice trebuie să descopere cele mai utile mesaje care le vor permite oamenilor să-și aprecieze nivelul de risc.

„Acesta este un exemplu în care majoritatea animalelor de companie nu vor fi expuse riscului, pot fi doar cei care se află de fapt în gospodăria cuiva infectat”, a mai spus Lewis, potrivit cnn.com