Hreanul este un remediu cu multiple utilizări medicale, care stimulează imunitatea, crește rezistența corpului la boli, încălzește organismul și îl tonifică la nivel general.
Rădăcina de hrean este bogată în vitamina B și C, calciu, potasiu, fier și magneziu și conține numeroase substanțe volatile. Planta are efecte vasodilatatoare coronariene, antiparazitare și diuretice și poate vindeca o gamă largă de probleme respiratorii care apar primăvara.
Totodată, hreanul are un efect stimulator asupra aparatului digestiv, crescând pofta de mâncare şi activitatea vezicii biliare. Prin accelerarea peristaltismului intestinal, hreanul este, în funcţie de cantitatea consumată, laxativ şi purgativ. De asemenea, planta ajută și la eliminarea nisipului şi pietrelor de la rinichi.
Tulpina se folosește pentru combaterea atoniei digestive și stimulează metabolismul, fiind un un remineralizant bogat în fier, care combate anemia.
Tratamentul are efecte rapide
Nu în ultimul rând, hreanul are un efect expectorant şi decongestionant al căilor aeriene superioare, fiind un remediu extrem de eficient în tratarea răcelilor. Pentru aceasta, hreanul cu miere este remediul optim: ieftin, ușor de preparat și cu eficiență crescută.
În combinație cu mierea, hreanul este mai ușor de administrat, este mai ușor de suportat de stomac și are o acțiune terapeutică mai eficientă.
Rețeta e simplă: amestecați 10 linguri de hrean, dat pe răzătoare fină, cu 30 de linguri de miere. Amestecul se omogenizează bine și se pune într-un borcan care se închide ermetic. Preparatul se lasă la macerat minimum 3-4 zile, într-un loc întunecat, cu temperatură constantă. După acest interval se poate administra de la primele apariții ale semnelor unei răceli.
De la primele simptome, se pot administra câte 1-2 lingurițe de preparat, de patru ori pe zi. Administrarea se întrerupe după ameliorarea simptomelor de răceală, dar se poate face preventiv timp de una-două săptămâni. Tratamentul se poate relua pe parcursul anului ori de câte ori este nevoie și este recomandat cu precădere în perioada rece.
Un remediu polivalent
Hreanul stimulează capacitatea naturală de apărare a organismului împotriva infecțiilor și virușilor, ajută la eliminarea secrețiilor și reprezintă un remediu cu eficiență crescută împotriva tusei (inclusiv cea convulsivă).
Tratamentul cu hrean și miere se recomandă pentru tratarea:
– gripelor și răcelilor
– afecțiunilor respiratorii și afecțiunilor bronho-pulmonare
– rinitelor și sinuzitelor
– simptomelor de tuse persistentă.
Deși un remediu polivalent, hreanul are însă și o serie de contraindicații importante. Tratamentul nu este indicat persoanelor care suferă de afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave. Totodată, hreanul este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării, conform sorriso.ro.
Din cauza tuturor acestor contraindicații este recomandabil ca, înainte de utiliza acest tratament, să solicitați sfatul medicului pentru a fi siguri că nu vă expuneți niciunui risc.