Lifestyle

Hoți prinși. Cum au reușit să fure clopotul de 300 kg, pe care scria numele părintelui Iustin Pârvu, și să-l vândă la fier vechi 

Hoți prinși. Cum au reușit să fure clopotul de 300 kg, pe care scria numele părintelui Iustin Pârvu, și să-l vândă la fier vechi 

Un obiect istoric, de o mare încărcătură spirituală și emoțională, ar fi trebuit să dăinuie peste veacuri, ca mărturie a vremurilor noastre. Dar nu a fost să fie așa, pentru că oameni rău intenționați au furat chiar clopotul bisericii pe care era scris cu litere mari numele părintelui Iustin Pârvu.

Hoți prinși. Cum au reușit să fure clopotul de 300 kg, pe care scria numele părintelui Iustin Pârvu, și să-l vândă la fier vechi

Hoţii care au furat clopotul bisericii din Hlincea şi l-au vândut la fier vechi, în luna februarie, au fost prinşi, de către poliţişti, după cum au anunțat chiar reprezentanții legii. Doi dintre hoţi au fost identificaţi, dar al treilea este dat în căutare.

Poliţiştii Secţiei Rurale Ciurea, o localitate situată în apropierea orașului Iași, au identificat trei bărbaţi, bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt al unui clopot aparţinând unui lacaş de cult.

Cum a avut loc întâmplarea nefericită

Din cercetările efectuate de poliţişti, la fața locului, a rezultat faptul că, la data de 28 februarie a.c., cei trei bărbați s-ar fi deplasat pe raza comunei Ciurea, iar din curtea neîmprejmuită a unui lacaş de cult ar fi sustras un clopot, pe care ulterior l-ar fi tăiat bucăți şi valorificat, adică vândut, la un depozit de colectare a fierului vechi.

Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii au efectuat cinci percheziţii domiciliare, fiind ridicate în vederea completării probatoriului, mai multe obiecte şi mijloace de probă. De asemenea, pe numele celor trei persoane au fost emise mandate de aducere în fața legii.

Doi dintre bărbaţi au fost depistaţi de poliţişti şi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei Iaşi, instanţă care a stabilit plasarea lor sub control judiciar pentru 60 de zile. Cea de-a treia persoană este căutată și astăzi, ”în vederea conducerii la cercetări”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Foto: ZdI

Despre biserică și clopot

Biserica este construită doar din donaţiile enoriaşilor, fundaţia a fost turnată în urmă cu doi ani, iar acum se lucrează la montarea acoperişurilor.

Preotul Bogdan Mihalachi a povestit, pentru „Ziarul de Iaşi”, că a achiziţionat clopotul de 300 de kilograme de la Mănăstirea „Petru Vodă” cu aproximativ 21.000 de lei, după ce clericii de acolo au decis să îşi schimbe toate clopotele. Acesta voia să îl amplaseze în biserica pe care se chinuie să o ridice de doi ani, în sat, dar fiindcă nu avea o clopotniţă era lăsat în zona de construcţie a lăcaşului de cult.

Greşeala sa, spune preotul, este că nu l-a dus în curtea unui localnic ci l-a lăsat la vedere în şantier, unde nu erau în permanenţă oameni. „Mi l-au luat cum aţi lua un tort din cofetărie, l-au pus în căruţă şi l-au transportat noaptea. Sper să clarificăm cu camera video din zonă situaţia, au fost cei de la Poliţie. Mi-au spus că se duc în zonă să vadă cine are căruţă în sat să vadă familiile”, a spus pr. Bogdan Mihalachi.

Mi l-au luat cum aţi lua un tort din cofetărie, l-au pus în căruţă şi l-au transportat într-una dintre nopţile 28 februarie spre 1 martie sau 1 spre 2 martie. Sper să clarificăm cu camera video din zonă situaţia, au fost cei de la Poliţie. Mi-au spus că se duc în zonă să vadă cine are căruţă în sat să vadă familiile”, a spus pr. Bogdan Mihalachi, la momentul furtului.

Valoarea clopotului din bronz şi alamă, strict ca material utilizat, ar fi de peste 6.000 de lei, însă valoarea morală e mult mai mare: pe clopot era inscripţionat numele celebrului preot Iustinian Pârvu şi hramul „Sfinţii Arhanghelului Mihail şi Gavril”, exact hramul bisericii care urmează să fie construită în Hlincea.

Sper să nu fi reuşit să îl topească pe undeva şi să îl recuperăm, are o valoare mult mai mare pentru noi. Putem lua altul, dar era foarte important pentru noi”, a mai spus preotul, anterior, când a redat povestea pe larg presei locale.

Mai mult, unul dintre enoriaşi era chiar nepot al preotului Iustinian Pârvu, iar toată comunitatea a văzut achiziţia ca fiind un lucru foarte bun.

Despre părintele Iustin Pârvu

Iustin Pârvu (n. 10 februarie 1919, satul Poiana Largului, județul Neamț – d. 16 iunie 2013, a fost un cunoscut duhovnic și stareț al Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, cunoscut și ca militant al Mișcării Legionare.

Împreună cu Cleopa Ilie, Arsenie Boca , Ioanichie Bălan, Dumitru Stăniloae și Arsenie Papacioc, a fost un important reprezentant al ortodoxiei românești contemporane. A făcut vâlvă cu o teorie conspirativă, și anume că cipul din pașaport ar conține numărul fiarei.

Foto: Info Iasi