În 2016, criza dezinfectanților diluați caracterizează un moment critic din evoluția sistemului sanitar național, apărut ca urmare a documentării unor neconformități în raport cu normele legale, a parametrilor unor produse dezinfectante achiziționate și folosite în instituțiile medicale din România.
În 2021, România se confruntă din nou cu falsuri ce pun în pericol sănătatea publică. În aceste condiții, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat controale ample pe toate palierele pentru a elimina soluțiile de dezinfectare pentru mâini și suprafețe, din unitățile sanitare, în perioada martie 2020 – mai 2021, Ministerul Sănătății a anunțat că, potrivit Inspecției Sanitare de Stat, informațiile centralizate până acum sunt peste 400 de litri.
Hexi Pharma nu a dispărut. Scandal monstru declanșat în urma verificărilor
Legat de acest subiect, medicul chirurg la Spitalul Universitar,Florin Chirculescu, a explicat ce presupune munca cu biocidele, dar și protocolul pentru evitarea infecțiilor nosocomiale.
Biocidele sunt doar un pilon al luptei împotriva infecțiilor
„Biocidele sunt doar un pilon al luptei împotriva infecțiilor nosocomiale. Trebuie să respectăm și niște reguli elementare, precum să te speli pe mâini, să folosești des săpunul, să ai un bloc operator care are circuite separate, să existe circuite separate în întreg spitalul.
Practic este doar un bilon din tot ceea ce înseamnă lupta împotriva infecțiilor nosocomiale. Din spital nu trebuie să lipsească nici o echipă care să se ocupe de așa ceva în spital. (…) Ar trebui să existe niște infecționiști care să monitorizeze aceste lucruri.
Există agenții în lume care verifică orice aliment, orice medicament, în cazul de față biocid care ajunge să fie de uz public, mai ales în spitale. El trebuie să capete un certificat de conformitate de la acea agenție, cum este, de exemplu FDA. Există comercianți care nu sunt interesați de starea oamenilor de starea pacienților, ei vor să facă profit și atunci trebuie să existe un feedback la toată treaba asta, trebuie să existe o barieră, iar această barieră nu poate să fie pusă decât de un set de laboratoare care să vegheze”, a explicat medicul, la Antena 3.