Azi, începând cu ora 11.00 are loc Consiliul JAI, la sfârșitul căruia vom afla dacă România este primită în Schengen sau nu. Hai să vedem cine a avut instinctul politic cel mai bun cu privire la ce se va întâmpla azi și mâine la JAI! Prezentăm ipotezele declarative ale politicienilor români cu privire la acceptarea în spațiul Schengen chiar și de către Austria.
Croația va fi admisă în Spațiul Schengen în vreme ce candidaturile României și Bulgariei vor fi scoase de pe ordinea de zi era de părere europarlamentarul PSD Mihai Tudose. El a explicat ce se va întâmpla la Praga, la Consiliul JAI programat pentru joi și vineri. Potrivit spuselor sale, refuzul Austriei de a vota în favoarea României este motivat de considerații economice și politice care nu pot fi declarate oficial.
Mihai Tudose: Pentru a evita un vot negativ, candidatura României va fi scoasă de pe ordinea de zi a Consiliului JAI
Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a spus că el confirmă strategia premierului Nicolae Ciucă, de scoatere a candidaturii României la Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI de la Praga. În urmă cu câteva săptămâni, conform unor surse politice, premierul Nicolae Ciucă le-ar fi dezvăluit această strategie europarlamentarilor români, într-o întâlnire la Bruxelles. În situația în care se întrevede o opoziție, spunea premierul, candidatura României va fi scoasă de pe ordinea de zi a Consiliului JAI, pentru a evita un vot negativ.
Mihai Tudose susținea că decizia Austriei este luată și nu mai are rost nici o negociere pe acest subiect.
„Eu nu cred că se mai poate face nimic şi nu ştiu ce naiba mai negociem, că toată lumea a recunoscut că am îndeplinit toate criteriile tehnice care trebuiau îndeplinite. Eu nu cred că vom fi nici pe ordinea de zi, ţineţi minte ce vă spun”, a declarat Mihai Tudose la Romania TV.
Europarlamentarul este de părere că doar Croația va fi admisă, așa cum a declarat, de altfel și premierul Austriei, Karl Nehammer, în vreme ce candidaturile Bulgariei și României nu vor fi pe ordinea de zi.
„Va intra Croaţia fluierând şi Bulgaria şi cu noi nici nu vom fi pe ordinea de zi. (…) Ultima dată când m-am uitat pe o hartă nu aveam graniţă cu Austria, poate au ei alte hărţi”, a mai precizat fostul premier.
„Este vorba despre o decizie politică”
Europarlamentarul PSD a mai afirmat că motivele care au dus la refuzul oficialilor din Austria nu sunt de natură tehnică deoarece România îndeplinește toate criteriile de aderare. Este vorba despre o decizie politică, crede Tudose – ca toată lumea de altfel – în spatele căreia sunt interese de ordin economic și politic ce nu pot fi prezentate oficial, în public.
În acest context, după eșecul care se previzionează la Praga, europarlamentarul român privește spre viitor cu speranță. Doar atât i-a mai rămas.
„Eu sper că data viitoare, că va fi şi o dată viitoare. Acum, o să ziceţi că fac politică dar principalii vectori, astăzi, când stăm de vorbă, în România sunt preşedintele, premierul, ministrul de Interne, ministrul de Externe. Toţi, din familia PNL, din familia de dreapta. Comisia este condusă de dreapta, Parlamentul este condus de dreapta, e familia lor politică. Aşteptăm, poate data viitoare, pe preşedinţia spaniolă, prim-ministrul spaniol fiind social-democrat, să avem mai mult succes”, a declarat fostul premier Mihai Tudose, azi europarlamentar.
„România a acceptat să primească în centrele sale peste o mie de migranţi, Austria a trimis în ţara noastră mai puţin de 130 de persoane”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan susţine menţinerea pe ordinea de zi a reuniunii de azi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a punctului privind aderarea României la Spaţiul Schengen.
”Dacă Austria vrea să se opună şi vrea să se facă de râs în faţa întregii Europe şi să afecteze întreaga coeziune europeană, trebuie să mergem până la capăt şi România trebuie să intre în JAI-ul de joi”, a afirmat Rareş Bogdan.
El susţine că, după ce Austria a cerut României, iar România a acceptat să primească în centrele sale peste o mie de migranţi, Austria a trimis în ţara noastră mai puţin de 130 de persoane.
Variantele României pentru intrarea în spaţiul Schengen
La rândul său, europarlamentaul PSD Victor Negrescu a prezentat pentru ziua de azi de la Consiliul JAI, patru variante pentru ca România să intre în spațiul Schengen:
– varianta 1 este ca țara noastră să solicite menținerea subiectului pe ordinea de zi şi să insiste ca discuția să aibă loc în cadrul Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne din 8 decembrie unde putem încerca, cum au făcut-o şi alte state în trecut, să presăm Austria să ne susțină;
– varianta 2 presupune ca România, cu suportul preşedintelui Consiliului European şi a preşedinției cehe la Consiliul UE, să pună tema pe ordinea de zi a reuniunii. Consiliului European din 15-16 decembrie şi să insiste pentru un vot pozitiv. Preşedinția cehă şi Bulgaria depun deja eforturi în acest sens;
– varianta 3 ar fi ca România să preseze pentru stabilirea unei date certe când acest subiect ar putea figura pe ordinea de zi a JAI sau, pentru o intrare în spațiul Schengen diferită de a Croației, după eventuala parcurgere a unor etape suplimentare de evaluare, generate de posibila decuplare de Bulgaria;
– varianta 4 este ca țara noastră să apeleze la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar acest lucru ar putea fi făcut doar după un vot în cadrul JAI. Este o variantă care ar dura mai mult timp până la finalizare.
Ultima strategie a premierului Nicolae Ciucă
Surse citate de Evenimentul zilei au informat, aseară, că premierul României Nicolae Ciucă ar fi avut o discuție cu cancelarul Austriei, reiterând solicitarea României de intrare în Schengen. Premierul a readus în discuție toate argumentele care au fost repetate și în zilele trecute. În același timp, l-ar fi informat și personal pe cancelar despre menținerea poziției României de a cere azi un vot în JAI. Totodată, ar fi amintit că toate celelalte state membre susțin în acest moment, pe bună dreptate, România.