Actual Social

„Hackerul alb” din Botoșani arată cele mai noi metode prin care suntem atacați informatic. Metoda se numește „nucleara” lor

„Hackerul alb” din Botoșani arată cele mai noi metode prin care suntem atacați informatic. Metoda se numește „nucleara” lor
Botoșăneanul

Unul dintre cei mai apreciați specialiști în securitate informatică din România are 30 de ani și este din Botoșani. Lui Andrei Avădanei i se mai spune „hackerul alb” și este inițiatorul celei mai mari conferințe de securitate IT din Europa centrală și de est.

 „Hackerul alb” din Botoșani arată cele mai noi metode prin care sunt atacate informatic instituțiile și angajații lor

Botoșăneanul Andrei Avădanei este recunoscut și la nivel european în domeniul IT. Google l-a inclus în 2016 în rândul celor mai inovatori 100 de oameni din Europa Centrală și de Est, iar în 2020 se afla pe lista celor mai importante personalități de business care au marcat economia românească – „Forbes România 30 pentru RO30”.

În ultimii ani, „hackerul alb” a fost implicat, în calitate de consultant, în diverse proiecte de blockchain & cybersecurity, fintech, rețele sociale și platforme de schimb valutar. Totodată, este acționar în diverse organizații și membru în inițiative locale și europene, titrează Botoșăneanul.

A oferit asistență Guvernului României

A făcut parte din comitetului consultativ GovITHub, o inițiativă guvernamentală pentru digitalizarea instituțiilor publice din România, oferind asistență guvernului României în strategiile naționale de IT și de digitalizare. Tot el a înființat DefCamp, cea mai mare conferință de securitate IT din Europa Centrală și de Est, unde au participat peste 1.400 de persoane din 45 de țări și 60 de speakeri din întreaga lume.

Andrei Avădanei este și președintele Centrului de Cercetare în domeniul Securității Cibernetice din România și arată care sunt cele mai commune metode de atac asupra instituțiilor publice.

Cum se blochează banda de internet

„În momentul de față, circulă mai multe tehnici prin care spațiul virtual românesc este vizat și cele mai populare și mediatizate au fost o tehnică cunoscută de specialiști, prin care vizezi anumite ținte, site-uri ale unor instituții publice, au fost peste 300 la număr în România, și încerci să le blochezi practic banda de internet”, spune Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.

Mai exact, această blocare a internetului se poate face prin două metode: una acționează asupra conexiunii la internet, iar cea de a doua îi vizează direct pe angajați. În părima fază, se încarcă foarte mult conexiunile la internet până nu se mai poate răspunde la mesajele și solicitările trimise și practic refulează. În cazul în care nu se reușește cu aceasta, atunci sunt vizați angajații sau persoanele din spatele acestor instituții. Se pot folosi tehnici de inginerie socială, atacuri prin aplicații malițioase, atacuri prin ransomwere, când se criptează toate datele de pe sisteme informatice sau din întreaga infrastructură.

Atacul „nuclear”

Una ditre tehnicile cele mai dure ale hackerilor se mai numește și „nucleara” și constă în ștergerea tuturor datelor. Atacatorii nu mai criptează datele ca să ceară bani pentru a le recupera, ci șterge absolut toate informațiile de pe acele sisteme și le face irecuperabile.

După un astfel de atac „nuclear” trebuie luat totul de la zero. „Au fost companii, inclusiv în România, care au stat blocate săptămâni întregi, în zona asiguratorilor spre exemplu, spațiului energetic, unde o parte din sistemele lor nu au mai putut fi recuperate din cauza unui astfel de atac. În cazurile respective nici măcar nu era vorba de un atac complex de tip wiper, ci de criptarea datelor și blocarea lor”, mai spune Andrei Avădănei.