Un grup de hackeri chinezi a furat cel puțin 20 de milioane de dolari din fondurile de ajutorare COVID-19 ale guvernului american, au declarat luni Serviciile Secrete.
Hackerii chinezi au furat cel puțin 20 de milioane de dolari din ajutoarele SUA pentru COVID-19, spun Serviciile Secrete
Un purtător de cuvânt al Serviciilor Secrete a declarat pentru NBC News că APT41, că un grup criminal cibernetic sponsorizat de statul chinez, a fost responsabil pentru furtul a milioane de dolari din visteria guvernului. Aceste fonduri includeau împrumuturi pentru întreprinderi mici și ajutoare de șomaj, a declarat purtătorul de cuvânt pentru NBC.
De asemenea, Serviciile Secrete au declarat pentru NBC, că APT 41 este considerat un „grup de amenințări cibernetice sponsorizat de statul chinez, care este foarte priceput în desfășurarea de misiuni de spionaj și infracțiuni financiare în interes personal”.
Un raport din martie al Mandiant, o firmă de securitate cibernetică, a dezvăluit modul în care rețelele informatice a cel puțin șase guverne de stat au fost piratate de APT41 în 2021.
„Statele Unite sunt ținta nr. 1 pentru că suntem concurentul nr. 1”, a declarat Nathaniel Fick, șeful biroului de politică digitală și a spațiului cibernetic din cadrul Departamentului de Stat, pentru NBC. „Este o strategie cu adevărat cuprinzătoare, de mai multe decenii, bine gândită, bine dotată cu resurse, bine planificată și bine executată.”
Roy Dotson, coordonator pentru recuperarea fraudelor pandemice în cadrul Serviciilor Secrete, a declarat, de asemenea, pentru NBC că, în opinia sa, este probabil ca APT41 să fi vizat fonduri din toate cele 50 de state. Luni, la CNN, Dotson a mai spus că APT41 este un „jucător notabil” în cele „peste 1.000 de investigații în curs de desfășurare care implică actori criminali transnaționali și interni care fraudează programele de beneficii publice”.
Vorbind pentru Reuters, reprezentanții ambasadei Chinei de la Washington au declarat că Republica Populară Chineză „s-a opus cu fermitate și a luat măsuri drastice împotriva tuturor formelor de furt cibernetic și hacking”. Ambasada a calificat drept „nefondate” acuzațiile de hacking împotriva Chinei.
Cel puțin un stat american a luat măsuri împotriva entităților chineze pe care le suspectează că ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității. Maryland a emis marți o directivă de urgență care interzice agențiilor de stat să folosească TikTok, precum și alte tehnologii chinezești și rusești, inclusiv cele de la Huawei, ZTE, Alibaba, Tencent și Kaspersky.
Produsele acestor companii „prezintă un nivel inacceptabil de risc de securitate cibernetică pentru stat”, iar statul are „convingerea rezonabilă că acestea participă la activități care includ colectarea necorespunzătoare de informații personale sensibile, dezinformare în legătură cu spionajul cibernetic sau campanii de dezinformare și supraveghere a entităților guvernamentale”, a declarat ofițerul superior pentru securitatea informatică din Maryland.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că îngrijorările care determină astfel de interdicții sunt „alimentate în mare parte de dezinformare”.
„Suntem dezamăgiți de faptul că numeroasele agenții de stat, birouri și universități care au folosit TikTok pentru a construi comunități și a se conecta cu alegătorii nu vor mai avea acces la platforma noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Huawei, ZTE, Alibaba, Tencent și Kaspersky nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii, scrie media externă.