Actual

Guvernul susține elevii. Programul „Masa caldă” va continua în școli

Programul „Masă Sănătoasă”
sursa foto edupedu.ro

Elevii au nevoie de un mediu de învățare care să le ofere tot ce au nevoie pentru a duce la capăt o zi de scoală. Acest lucru necesită ca unitățile de învățământ să fie bine dotate. Acest lucru  nu este valabil pentru toate școlile din țară. Dar Guvernul demarează anumite proiecte care pot ajuta sistemul de învățământ. Programul „Masa caldă” va continua și în acest an școlar.

Elevii din 450 de unități de învățământ vor avea parte și în acest an de mese calde. Programul le oferă copiilor mâncare în regim de catering. În anumite cazuri, aceștia primesc pachete cu alimente, pentru a le consuma într-o zi de școală.

Programul „Masa caldă”

Elevii vor avea parte și în acest an școlar de o masă caldă. Aceștia se vor putea bucura de mâncare din partea statului. Părinții nu vor mai avea grija pachetului pentru școală. Elevii vor primi o masă în cadrul instituției de învățământ.

Programului „Masa caldă” continuă. Este un proiect pilot. Prin care preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat vor primi mese calde. Pentru unele instituții, în regim de catering, fiind vorba de cele care nu au o cantină. În restul cazurilor, vor fi oferite pachete alimentare, fiind posibilă pregătirea unei mese calde). Continuarea acestui program a fost aprobată de Guvern astăzi.

195 de milioane de lei

Potrivit unui comunicat al Executivului, acest program va avea un buget pentru anul 2023 de 195 de milioane de lei. Sursa citată a precizat că ajutorul alimentar va putea fi oferit, în funcție de dotările unității. Pentru școlile care au cantină proprie și autorizație de funcționare, mesele calde vor fi pregătite în cantina proprie.

În școlile care nu dețin aceste dotări, mesele calde vor fi furnizate prin catering. De asemenea, unele școli vor beneficia de anumite pachete cu alimente, care vor fi păstrate până la servire în spații special amenajate. Produsele oferite, dar și modul de servire trebuie să respecte recomandările Institutului Național de Sănătate Publică.

Mâncare caldă pentru elevi

Modul în care va fi oferit suportul alimentar va depinde de mai mulți factori. Se va lua în considerare propunerile directorilor instituțiilor de învățământ. Astfel, ajutorul va fi diferențiat și se va alinia la nevoile fiecărei școli.

„Modul în care va fi oferit suportul alimentar va fi decis de ordonatorul principal de credite al UAT-ului, la propunerea directorului şcolii, cu aprobarea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ. În funcţie de specificul şcolii, se poate decide diferenţierea tipului de suport alimentar oferit pentru fiecare nivel.” au specificat reprezentanții Guvernului.

Selecția unităților de învățământ

De acest program pilot vor beneficia mai multe instituții de învățământ. Școlile care vor face parte din proiect vor fi alese „în complementaritate cu unităţile de învăţământ care beneficiază deja de suport alimentar prin PNRAS”. Astfel, școlile care se confruntă cu anumite probleme vor beneficia de suport pentru hrană. Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar (PNRAS) este extrem de important. Educația este principala cale care duce la dezvoltarea societății. Abandonul școlar reprezintă o mare problemă, mai ales în mediul rural, conform Observator.