Guvernul și reprezentanții sindicatelor din educație și-au propus să ajungă la un acord până pe 4 februarie, în urma primei runde de consultări după greva de avertisment de miercuri. La discuțiile de ieri sindicatele au cerut din nou să li se acorde toate majorările salariale prevăzute de lege, plata unor drepturi, suplimentarea numărului de posturi și 6% din produsul intern brut pentru educație.
Subvenționarea sistemului de învățământ generează plecarea multor cadre didactice
Insuficienta finanțare a sistemului de învățământ generează plecarea multor cadre didactice, în timp ce absolvenții diverselor facultăți se îndreaptă spre alte domenii, spunea președintele Federației Sindicale „Spiru Haret”, Marius Nistor, care preciza totodată că cei mai afectați vor fi elevii.
Marius Nistor: ”Cum poți lucra în sistemul de învăţământ când ai un debutant cu studii superioare de lungă durată care primește un salariu de 2.350? Iar dacă lucrează și în mediul rural și este obligat să își deconteze naveta, gândiți-vă cu ce anume mai rămâne. Vrem învăţământ de calitate, vrem să avem oameni foarte buni în sistem; pe unii îi avem, dar îi pierdem. Dar cu o salarizare care ne situează pe ultimul loc în Europa. Și asta în condițiile în care Uniunea Europeană a recomandat foarte clar tuturor statelor membre să crească alocările pentru educație și să motiveze corespunzător resursa umană.”
La solicitările celor din educație, Guvernul încearcă să găsească soluții, urmând ca negocierile să continue până pe 4 februarie, când ar urma să se încheie un acord cu cele mai reprezentative federații sindicale din domeniu.
Şi revendicările sindicatelor din sănătate s-au aflat ieri în atenția autorităților
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit și cu reprezentanții sindicatelor din sănătate, însă solicitările acestora legate de salarizare sau acordarea unor sporuri și drepturi salariale nu au găsit nicio rezolvare deocamdată. Însă săptămâna viitoare ministerele Sănătății, Finanțelor și Muncii vor analiza problemele invocate de sindicaliști.
Prim-vicepreședintele SANITAS, Iulian Pope: Am pus cele mai importante probleme pe masă și am insistat pentru colegii din TESA, persoane de deservire, pentru că și ei sunt importanți în sistemul sanitar. Am vorbit despre acest spor pentru condiții, bineînțeles că am adus în discuție corecțiile pe ceea ce înseamnă Legea salarizării unitare, pentru că ea trebuie neapărat să fie revizuită, și am primit promisiuni din această perspectivă.