Premierul Nicolae Ciucă a anunțat adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, care va aloca un miliard de euro către primării și IMM-uri pentru a trece pe energie verde. Ciucă a explicat că primarii pot investi acești bani în școli, spitale, iluminat public sau alte instituții.
Guvernul şi MILIARD-ul DE EURO. Banii vor fi folosiţi pentru creșterea eficienței energetice
”Am adoptat astăzi o ordonanță de urgență care va asigura o finanțare de un miliard de euro pentru eficienţă energetică şi producţia de energie verde. Din aceștia, 500 de milioane de euro vor merge către autoritățile publice și 500 de milioane de euro către IMM-uri.
Fondurile vor putea fi utilizate de autoritățile locale pentru proiecte de eficientizare energetică pentru școli, spitale, dar și pentru iluminatul public inteligent. Avantajele unor astfel de proiecte sunt multiple, dar cele mai importante sunt reducerea consumului de energie și reducerea costurilor utilităților.
În cazul companiilor, finanțarea poate fi investită în proiecte de eficientizare energetică a halelor de producţie şi de generarea de energie verde pentru consum propriu.
Continuăm, astfel, să susținem prin măsuri concrete dezvoltarea sustenabilă a capacităților de producție a energiei pentru întreaga țară.”, scrie Nicolae Ciucă.
Amănunte despre ordonanţa de urgenţă a oferit, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria, şi ministrul Marcel Boloș care a anunțat că primăriile vor putea accesa granturi din fonduri europene. Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, primăriile pot accesa aceste fonduri gratuit și le vor putea folosi pentru a crește eficiența energetică. De asemenea, primăriile pot folosi aceste fonduri și pentru a gestiona costurile cu utilitățile într-un mod mai eficient.
„De asemenea, o a doua categorie de măsuri, în premieră pentru ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene, priveşte eficienţa energetică pentru administraţiile publice locale, autorităţile publice locale. Primăriile vor putea să acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice în domeniul educaţiei, sănătăţii, în ceea ce înseamnă, inclusiv, partea de alimentare cu energie termică a populaţie, adică pentru ceea ce înseamnă încălzire, pentru ceea ce înseamnă iluminatul public sau transportul public în comun de călători”, a declarat Marcel Boloş.
Măsurile vizează independenţa energetică pentru autorităţile publice locale, astfel încât costurile cu utilităţile la aceste categorii de servicii publice să poată să fie gestionate în mod eficient şi, mai ales, să poată să treacă cu bine peste această perioadă complicată pentru autorităţile publice locale şi să poată să facă faţă acestor costuri.
În context, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene , Marcel Boloș, a lansat un apel către administraţiile locale să acceseze aceste fonduri care să le permită o gestionare eficientă a costurilor cu utilităţile publice.