Guvernul caută să își ajute oamenii din punct de vedere financiar, astfel încât aceștia să își poată satisface nevoile pentru lucruri precum hrana și adăpostul. Unele persoane au salarii mici sau fac parte din grupuri dezavantajate sau vulnerabile.
Ministerul Familiei a prezentat numeroase posibilități de asistență socială care vizează îmbunătățirea vieții oamenilor sau sprijinirea lor în anumite aspecte ale vieții. Pentru a oferi un nou sprijin financiar unui anumit grup de beneficiari, un proiect este în prezent în curs de planificare.
Sprijin financiar pentru părinți
Atunci când vine vorba de a oferi sprijin total copiilor lor, părinții au o datorie imensă. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, copiii mici pot avea probleme de sănătate specifice încă de la o vârstă fragedă.
Numeroși copii se luptă cu boli semnificative care necesită terapii costisitoare și îngrijire suplimentară. Unii părinți care se află în astfel de circumstanțe și nu câștigă mulți bani sunt frecvent depășiți de circumstanțe. Pentru îngrijirea copiilor mici care au probleme de sănătate, aceștia au nevoie de sume mai mari de bani.
În acest caz, statul se gândește să le ofere părinților care se află în situații similare niște bani. Noul program va fi creat, potrivit ministrului familiei, Gabriela Firea, pentru a le oferi părinților de copii autiști un ajutor financiar. Având în vedere că această boală este atât de greu de gestionat, orice ajutor financiar pentru părinți ar putea să îi ajute pe copii să crească.
„Părinții lor se luptă să îi îi învețe să fie independenți, să se integreze în societate, să nu se simtă singuri și să nu fie victimele care nu îi înțeleg. Părinții copiilor cu autism au nevoie de sprijin nu doar financiar, ci și moral”, a scris Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.
1 din 51 de copii suferă de autism
Ministrul Familiei afirmă că copiii cu autism sunt unici pentru că există în universul lor, care abundă în dragostea și grija părinților. O cifră susține că 1 din 51 de copii suferă de această boală.
„Un copil cu tulburare de spectru autist este special. Lumea lui este altfel. O știu foarte bine părinții care îi cresc cu multă grijă și iubire. Statisticile neoficiale spun că în România 1 din 51 de copii este diagnosticat cu o astfel de afecțiune.” a mai explicat Gabriela Firea pe Facebook.
Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism, Mariana Sîrbu, director de advocacy al Asociației Help Autism, și Roxana Popa, director general al Asociației Blue Life, vor lucra la acest proiect, care își propune să sprijine copiii autiști și să le ofere părinților acestora sprijin financiar. Ministrul Familiei susține că tratamentul îi poate ajuta pe tinerii autiști să ducă o viață tipică și să fie autosuficienți.
„Diagnosticarea precoce și intervenția timpurie intensivă ajută până la 47% dintre copiii cu autism să poată trăi o viață independentă. Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp. La finalul anului 2021, erau înregistrați aproape 15.000 de copii cu autism, care aveau certificate de încadrare în grad de handicap. Nu trebuie să uităm că autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație” a explicat Gabriela Firea, ministrul Familiei, conform Romania TV .