Actual Social

Guvernul pregătește ceva legat de cărțile de identitate. Și copiii de până la 14 pot avea buletin

buletin cip, sursa foto capital carte de identitate

Din 2030, orice român doreşte să iasă din ţară trebuie să aibă cărți de identitate/buletin cu CIP. Buletinele electronice vor fi emise în toată țara până la finalul anului și vor fi gratuite. Proiectul se află în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne, urmând ca apoi să fie aprobat de Guvern. Opțional și minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, pot deţine buletin electronic.

Guvernul pregătește ceva legat de cărțile de identitate. Și copiii de până la 14 pot avea buletin

Noile buletine electronice de identitate cu cip ar urma să fie emise la nivel național până la finele acestui an, iar costul de 67 de lei, solicitat acum la eliberarea acestora în proiectul pilot de la Cluj, va fi suportat de stat, se arată în proiectul pus în dezbatere de MAI.

Noutăți privind noile cărți de identitate Una din principalele modificări majore propuse de MAI vizează suportarea de către stat a costului eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Obiectivul investiției este atingerea numărului de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică. În acest moment, costul eliberării unei cărți electronice de identitate, în proiectul pilot din județul Cluj este de 67 de lei.

Locul nașterii şi adresa vor fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate

O altă schimbare majoră propusă de MAI vizează informațiile care apar pe noile cărți electronice de identitate. Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple. Asta deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC).

În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii. Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare.

Pentru schimbarea documentului nu te mai prezinți la ghișeu

Procedura preschimbării domiciliului va fi furnizată exclusiv în mediul digital, fără să te mai prezinți la ghișeu. De asemenea, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI.

Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, se mai arată în proiect.