O societate cu mii de angajați din România se va bucura să afle că Guvernul are în plan alocarea a peste 1 miliard de euro. Acesta poate fi un nou început pentru companie.
Statul român are un plan ambiţios pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari angajatori din ţară, cu peste 12.500 de salariaţi.
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, spunea recent că 4.000 dintre angajaţii CE Oltenia se vor pensiona în următorii patru ani.
Planul de restructurare si decarbonare al CE Oltenia implică un ajutor de stat în valoare totală de 1,33 de miliarde de euro. Această sumă este compusă din cele 252 de milioane de euro ajutor de salvare, care au fost deja plătiţi de către autorităţi pentru ca gigantul energetic să își poată plăti certificatele de CO2 aferente producției de anul trecut, care au fost ajutor de salvare, la care se adaugă un ajutor de restructurare de 1,076 miliarde de euro, notează Economica.net.
Mai mult, CE Oltenia speră să poată obţine încă 711 milioane de euro din Fondul de Modernizare. Proiectele depuse de societate pentru accesarea acestor fonduri vizează, în principal, construcția parcurilor fotovoltaice și construiea grupurilor pe gaze, care ar trebui să înlocuiască grupurile pe cărbune ce vor fi închise.
Planul de restructurare și decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacități de producție și exploatări miniere, precum și externalizarea unor activități și a fost trimis deja Comisiei Europene.
Prezentarea planului de restructurare menţionează următoarele dificultăţi întâmpinate de Complexul Energetic Oltenia: “Ținând cont de faptul că în perioada 2012 – 2019, CE Oltenia a înregistrat pierderi în 5 din cei 8 ani (anii 2014, 2015, 2016, 2018 și 2019), în urma modelării cifrelor fără o contribuție din partea statului, societatea nu ar putea susține un plan de decarbonare și implicit nu va putea atinge obiectivele organizației. Conform cifrelor rezultate din analiză, fără un ajutor de restructurare în special pentru cheltuielile pentru certificatele CO2, Complexul Energetic Oltenia va rămâne pe pierdere, nereușind sa suporte sub actualul model de afacere susținerea întregii activități.”
Planul este ca CE Oltenia să-şi asigure viabilitatea economică pe termen lung începând cu anul 2026.