Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș a prezentat astăzi liderilor din Coaliția de guvernare noi simulări pe eliminarea unor facilități fiscale și creșteri pentru accize.
Proprietarii animalelor de companie vor plăti mai mult din această toamnă pentru hrana companionilor care nu va mai beneficia de facilitățile fiscale de până acum.
Taxa pe valoare adăugată va crește până la 19%
Concret, taxa pe valoarea adăugată va crește până la 19%, procent care se aplică și pentru produsele ecologice sau suplimentele alimentare. La ora actuală, TVA-ul aplicat pentru categoria de produse amintite este de 9%.
Totodată, surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Antena 3 că Partidul Social Democrat are în vedere taxarea suplimentară a luxului. Concret, social-democrații vor să aplice o taxă de 1% clădirilor rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro în care să fie incluse și piscinele.
Nici companiile care își externalizează veniturile nu vor scăpa de taxarea suplimentară, în acest caz Executivul pregătește o impozitare de 15% pentru sumele care sunt scoase din țară.
De asemenea, ministerul de Finanțe analizează creșterea TVA-ului pentru industria divertismentului inclusiv pentru plimbările de agrement. Pentru anul viitor guvernanții vor să aplice o taxă de 1% pentru companiile care raportează venituri de peste 100 de milioane de euro, taxă care de altfel a mai fost adusă în discuție.
Cresc accizele pentru alcool și produsele din tutun
Este foarte probabil ca aceste măsuri de taxare să fie incluse în Ordonanța de Urgență, ordonanță care va fi supusă votului săptămâna viitoare și, va produce efecte începând cu luna septembrie a acestui an. Tot din prima zi de toamnă a acestui an este foarte probabil ca accizele pentru tutun și alcool să crească. Astfel vom plăti mai mult pentru băuturile care conțin zahăr, dar și pentru vacanțele și mesele în oraș.
Începând cu luna septembrie operatorii jocurilor de noroc vor plăti mai mult pentru obținerea avizului de funcționare. Totodată, taxa pe valoare adăugată va crește de la 9 la 19% în industria HoReCa fapt ce îi va obliga pe hotelieri să crească prețul cazărilor. Alte măsuri fiscale pe care le au în vedere guvernanții îi vizează pe angajații din agricultură și construcții care au ruma ca din 2024 să își plătească contribuțiile la sănătate, fapt ce le va reduce semnificativ veniturile nete.
Tot din 2024 autoritățile centrale au în vederea aplicarea unui impozit mai mare pentru dividende. Momentan toate aceste idei sunt dezbătute la nivelul Coaliției de guvernare, o decizie în acest sens urmează să fie adoptată cel mai probabil până în toamna acestui an, potrivit manager.ro.
Toate aceste măsuri fiscale se au loc în contextul în care rata anuală a inflației se menține la o valoarea destul de mare. Datele furnizate de BNR indică pentru luna mai o rată a inflației de 10,64%, în scădere cu puțin peste 4%, de la 14,53% cât a fost în luna martie.