International

Guvernul Germaniei are în vedere reguli stricte de utilizare a inteligenței artificiale

Inteligenta artificiala-economica.net
Foto: economica.net

Guvernul Germaniei are în vedere reguli stricte de utilizare a inteligenței artificiale pentru selectarea sau monitorizarea angajaților.

O nouă lege ar urma să reglementeze modalitatea și scopurile colectării și utilizării datelor personale ale angajaților. Potrivit executivului german, inteligența artificială creează oportunități economice, dar și riscuri.

Ministerul de Interne și Ministerul Muncii din Germania lucrează la un proiect de lege menit să împiedice supravegherea totală a angajaților, informează cotidianul „Süddeutsche Zeitung”.

Multe interdicții

Documentul, elaborat de cele două ministere și consultate de ziarul amintit, schițează modul în care companiile germane vor trebui să trateze în viitor informațiile sensibile, cum ar fi starea de sănătate, convingerile politice, orientarea sexuală sau originea angajaților.

De asemenea, înregistrările video nu vor fi permise decât în situații excepționale, de pildă în cazul pompierilor când ele pot preveni un pericol. Angajatorii nu au permisiunea de a crea un profil complet de mișcare și de performanță al angajaților lor, se mai arată în document.

Posibile discriminări

Nancy Fezer, ministrul de interne federal, subliniază rolul în creștere al sistemelor de inteligență artificială în viața de zi cu zi a oamenilor. Ea avertizează însă că, pe lângă oportunități, ele sporesc și pericolele.

Astfel, anumite procese economice ar putea să nu mai fie transparente, oamenii să ajungă să fie discriminați ori drepturile personale să le fie încălcate prin supraveghere neautorizată, a spus Fezer. În general, practicile necesare și utile, cum ar fi înregistrarea timpilor de pauză, vor rămâne posibile.

În procedurile de aplicare pentru un job, inteligența artificială trebuie să îndeplinească standarde științifice și să testeze strict caracteristicile care sunt relevante pentru respectivul loc de muncă, se mai arată în document.

Sănătatea în pericol

Inteligența artificială ar putea dăuna sănătății oamenilor și ar putea reprezenta o amenințare pentru omenire, au declarat medicii și experții în sănătate publică, care au cerut oprirea dezvoltării inteligenței generale artificiale până când aceasta va fi reglementată prin lege, scrie și The Guardian.

Inteligența artificială are potențialul de a revoluționa asistența medicală prin îmbunătățirea diagnosticării bolilor, găsirea unor modalități mai bune de tratare a pacienților și extinderea îngrijirii la mai multe persoane.

Dar dezvoltarea inteligenței artificiale are, de asemenea, potențialul de a produce efecte negative asupra sănătății, potrivit profesioniștilor din domeniul sănătății din Marea Britanie, SUA, Australia, Costa Rica și Malaezia, care au scris în revista BMJ Global Health.

Încă dau erori

Riscurile asociate cu medicina și asistența medicală „includ potențialul ca erorile de inteligență artificială să provoace prejudicii pacienților, probleme privind confidențialitatea și securitatea datelor și utilizarea inteligenței artificiale în moduri ce vor agrava inegalitățile sociale și de sănătate”, au spus aceștia.

Un exemplu de prejudiciu, au spus ei, a fost utilizarea unui pulsoximetru bazat pe IA care a supraestimat nivelul de oxigen din sânge la pacienții cu pielea mai închisă la culoare, ceea ce a dus la tratarea insuficientă a hipoxiei acestora.