Social

Guvernul cu o mână dă, iar cu cealaltă ia. Seniorii care primesc pensiile majorate vor plăti o taxă suplimentară

credite de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
foto: kanald.ro

Veste nu tocmai plăcută pentru cei 4,6 milioane de pensionari ai României. Odată ce va intra în vigoare creșterea pensiilor, seniorii vor fi obligați să plătească impozit pe venit în situația în care încasează peste 2.000 de lei lunar.

Taxa pe venit este de 10% și se va reține lunar din pensiile care depășesc pragul de 2.000 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2022, contribuția pentru asigurările sociale (CASS) are următoarea structură.

Formula de calcul a impozitului pe venit

În primul rând de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt exceptate veniturile persoanelor fizice care beneficiază de statutul de pensionar precum și cele care rezultă din drepturile de proprietate intelectuală.

De asemenea, pentru persoanele care beneficiază de pensie a cărei valoare nu depășește cuantumul de 4.000 de lei, contribuția pentru asigurările sociale este suportată din bugetul de stat.

De exemplu, în anul 2022, un senior care a obținut venituri lunare, din pensie în cuantum de 1.313 nu a plătit contribuția pentru asigurări sociale. Totodată, nu i s-a reținut pensionarului impozit deoarece cuantumul venitului nu depășește plafonul de 2.000 de lei, prag peste care se aplică impozitul pe venit.

Altfel spus, un senior care a primit în 2022 o pensie brută de 2.323 de lei, nu a plătit asigurările sociale de sănătate, însă i s-a reținut suma de 32 de lei aferentă impozitului pe venit.

Guvernul a majorat indemnizația socială pentru un milion de pensionari

Pe scurt taxa pe venit se calculează astfel, din suma totală obținută în cazul nostru 2323 de lei se scade plafonul de impozit 2000 de lei de unde rezultă suma de 323 de lei, sumă la care se aplică taxa de 10% aferentă impozitului pe venit. După aplicarea taxei, suma rezultată este 32 de lei, prin urmare pensia netă este de 2.291 de lei.

În altă ordine de idei, pe fondul inflației tot mai ridicate Guvernul României a decis acordarea unei indemnizații sociale în valoare de 425 de lei pentru o anumită categorie de seniori.

Această măsură a fost prevăzută încă din luna ianuarie a acestui an și s-a făcut în baza creșterii punctului de pensie cu 10% precum „și de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, au explicat oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În cursul anului trecut indemnizația a crescut la 330 de lei, însă odată cu majorarea punctului de pensie din acest an valoarea a crescut la 425 de lei. Institutul Național de Statistică a precizat că aproximativ un milion de români care au pensii mici vor beneficia de sumele majorate.

La nivel național cei mai mulți pesionari sunt înregistrați în București, aproximativ 48.297 de persoane, după care, pe locul doi se află Suceava cu 41.811 pensionari, Dolj cu 37.547 și Iași unde 36.944 de persoane îndeplinesc calitatea de pensionari, potrivit ziarulunirea.ro.