Actual

Guvernul Cîţu are orele numărate la Palatul Victoria. Este aproape demis

Guvernul Cîţu are orele numărate la Palatul Victoria. Este aproape demis

 

Moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Cîțu va fi dezbătută și votată marți, 5 octombrie, în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12.00. 234 de voturi sunt necesare pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul să fie diemis. Analizele efectuate de specialiști arată că moțiunea va fi votată de de partidele PSD-USR-AUR și se vor strânge în jur de 280 de voturi.

Cu acest scor, Guvernul Cîțu va fi demis

Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură adună aproximativ 280 de voturi, cu 46 de voturi mai mult decât majoritatea necesară (234) pentru demiterea Guvernului Cîțu.

  • PSD – 157 de parlamentari
  • PNL – 134 de parlamentari
  • USR – 80 de parlamentari
  • AUR – 43 de parlamentari
  • UDMR – 29 de parlamentari
  • Minorități – 18 parlamentari
  • Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
  • PSD – USR – AUR – 280 de parlamentari

Guvernul Cîţu are orele numărate la Palatul Victoria. Este aproape demis

Potrivit surselor Digi24.ro, atât parlamentarii care se poziționează în opoziție față de Guvernul Cîțu, cât și parlamentari din PNL susțin că moțiunea de cenzură, cel mai probabil, va trece de votul Parlamentului. Liberalii au discutat luni și au decis ca parlamentarii PNL să fie prezenți în sala de plen, dar să nu voteze moțiunea.

În același timp, cei din PSD caută soluții pentru ca parlamentarii suspecți sau bolnavi de COVID să poată vota, în condițiile în care ar exista cel puțin un parlamentar social democrat în această situație. Prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu a anunțat, luni, că un parlamentar a fost confirmat cu COVID-19.

Surse din USR au declarat pentru aceeași sursă că moțiunea „trece ca unsă”, partidul bazându-se pe toți cei 80 de parlamentari. „Votează toți”, susțin sursele citate.

Parlamentarii UDMR nu au luat încă o decizie dacă vor participa la vot, însă președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că aceștia nu vor vota pentru demiterea Guvernului.

Mai mult, cei 18 parlamentari ai minorităților naționale vor susține Guvernul Cîțu și nu vor vota moțiunea.

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat că parlamentarii care îl susțin nu vor vota moțiunea de cenzură. „Nu vor vota motiunea, nici nu e nevoie sa votam motiunea. Daca ar fi sa-i las sa voteze conform constiinte, probabil ca ar vota. Daca va pica Guvernul Citu nu va pica pentru ca Ludovic Orban e suparat pe Citu”, a declarat duminică fostul șef al liberalilor.

Florin Cîţu ar putea păstra, mai mult ca sigur, o funcţie sau funcţii importante şi în continuare

„Scenariul după ziua de marți”

  • Guvernul Citu va fi demis, marti, prin motiune de cenzura. Astazi, cred ca nici Citu nu mai crede altfel. Va ramane interimar aproape 45 de zile.
  • Iohannis convoaca partidele la consultari. PNL nu merge sa discute cu USR, invocand faptul ca tocmai a dat jos Guvernul alaturi de PSD si AUR, iar PSD nu vine cu propunere de premier. Presedintele constata ca nicio propunere de premier nu are in spate o majoritate parlamentara.
  • Iohannis desemneaza un premier de sacrificiu, care va pica la votul din Parlament. Nu este exclus ca el sa fie chiar Nicolae Ciuca. Pentru a elimina riscul razgandirii si al investirii insa, ar putea fi, mai degraba, un apropiat al lui Florin Citu, asa cum vor apropiatii sai. Iohannis ar putea sa-i faca pe plac lui Citu, iar liberalii sa plece pe fenta lui Iohannis ca merge pana in panzele albe pentru Florin Citu.
  • La a doua runda de consultari, partidele merg cu aceleasi pozitii. Presedintele il desemneaza pe Florin Citu. Ii arata ca a facut tot posibilul pentru el, Iohannis avand interesul propriu sa nu strice inca o relatie cu presedintele PNL. Citu se va da cu fundul de pamant, dar degeaba. Nici PSD, nici USR nu va vota un Guvern Citu 2. Va fi al doilea Guvern care pica in Parlament.
  • Desi poate s-o faca, Iohannis nu va declansa alegeri anticipate. Va convoca a treia runda de consultari cu partidele pentru desemnarea unui al treilea premier care sa si treaca de votul Parlamentului. Sunt doua variante.
  • Iohannis nu mai vrea USR la guvernare, deci prima optiune a PNL va fi PSD. Dupa doua Guverne respinse, nu este exclus ca un al treilea Cabinet interimar sa fie votat de PSD. De dragul stabilitatii si al interesului national, evident. O sa spuna: noi am vrut anticipate, dar Iohannis se opune. Nu avem alta varianta pentru ca tara o duce greu. Prin urmare, PSD ramane in opozitie, obiectivul partidului pana aproape de 2024, dar si cu sacii in caruta, deopotriva. Voturile PSD vor avea, in mod evident, un pret.
  • Abia a doua varianta este impacarea cu USR. Ciolos vrea vicepremier si ministru de Externe, functii din care sa castige sprijin extern si din care sa atace prezidentialele din 2024. In schimb, USR sa cedeze Justitia. Si, eventual, Drula sa nu mai fie in Guvern. Socoteala lui Ciolos de acasa, pe care o face el pe persoana fizica cu PNL, putin probabil, sa se potriveasca cu aia din partid, acolo unde gruparea inca unita Barna – Drula – Mosteanu – Ghinea detine controlul votului majoritar, deci al deciziilor.
  • In ambele cazuri, Florin Citu va fi, fie presedinte al Senatului, fie vicepremier si ministru al Finantelor Publice. Asta pentru ca detine functia de presedinte PNL si Iohannis are inca nevoie de el. Altfel, l-ar fi inlaturat de pe tabla fara sa clipeasca, cat inca mai are puterea asta.
  • Daca Nicolae Ciuca isi va asuma pozitia de iepuras, atunci, cel mai probabil, premier învestit de Parlament va fi Lucian Bode, exponentul grupului comun Cluj-Salaj, tot mai puternic in PNL. Asta daca echipa Citu, cat va mai ramane in ea, va permite si nu va izbucni inca din acel moment un conflict in interiorul PNL.
  • PNL va ajunge, din nou, macinat de scandaluri interne care se vor rasfrange asupra guvernarii. Istoria ne arata ca ciocnirea dintre premier si presedintele partidului, atunci cand nu sunt una si aceeasi persoana, este inevitabila. Singura necunoscuta este timpul in care se produce ruptura.”