Actual

Guvernul a pregătit noi taxe! Ce conține pachetul de măsuri de austeritate

măsuri fiscale Sursa foto: e-guvernare
Sursa foto: e-guvernare

PNL a anunțat că susține măsurile de austeritate, insistând că este pentru tăieri de cheltuieli bugetare, nu de salarii. Pentru a acoperi deficitul bugetar însă, Guvernul a pregătit noi taxe pentru românii de rând.

Prin pachetul de măsuri de austeritate discutat astăzi de PNL și PSD Guvernul a pregătit noi taxe. O buna parte dintre acestea ar urma să intre în vigoare în următoarele luni afectând milioane de români.

Primele vizate sunt multinaţionalele, pentru care se propune o taxă de 1% pe cifra de afaceri. Taxa se aplică dacă impozitul de 16% nu reprezintă 1% din cifra de afaceri.

Nici microîntreprinderile nu scapă. Pentru cele cu cifra de afaceri peste 300.000 de lei se propune o taxă de 3% pe cifra de afaceri. Cele cu cifra de afaceri sub 300.000 de lei sunt vizate și ele de o taxă de 1% pe cifra de afaceri.

Și în HoReCa, deja afectată de creșterea TVA, se propune un impozit de 3% dacă rentabilitatea depășește 30%. Cel mai mare impozit, de 21%, revine însă câștigurilor din jocuri de noroc și premiilor de tip jackpot.

Guvernul a pregătit noi taxe și pentru românii de rând

Nici contribuabilii nu scapă din vizorul Executivului. Astfel, angajaţii din construcţii, agricultură și industria alimentară vor plăti 10% contribuţii la sănătate. Adică vor rămâne fără facilitățile fiscale acordate. Și angajaţii din IT vor plăti 10% impozit pe venit.

Compensator, Guvernul a gândit o serie de măsuri care ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie. Cu ar fi, de exemplu, creșterea salariului minim standard, la 3.300. Și în construcții salariul minim se majorează la 4.500 de lei.

Alte măsuri propuse sunt:

– Plata contribuției la sănătate (de 10%) pentru voucherele de vacanţă şi tichetele de masă.

– Impozitarea cu 10% a veniturilor din dobânzi şi titluri de stat.

– Impozitarea cu minimum 0,3% a clădirilor rezidențiale de lux de peste 500.000 de euro şi a mașinilor peste 75.000 de euro.

De asemenea se are în vedere și creșterea impozitul pe moșteniri de la 1%-3% până la 3%-5%.

Crește TVA-ul, se majorează și accizele

Deja în industria alimentară și HoReCa se știe că TVA-ul va fi majorat de la 9% la 19% pentru alimentele cu concentrație mare de zahăr. Nu este însă clar ce tipuri de produse vor fi afectate.

Cotele TVA ar urma să crească însă și pentru:
– Panouri fotovoltaice, de la 5% la 9%.

– Locuințe de până în 120.000 de euro, de la 5% la 9%.

– Energie termică, de la 5% la 19%.

– Transportul în scop turistic sau agrement, de la 5% la 19.

– Festivaluri, activități sportive, de la 5% la 19%.

– Produsele montane, bio, tradiționale, de la 5% la 9%.

Pentru a acoperi deficitul bugetar, Guvernul introduce noi accize și le majorează pe altele. Astfel, va introdusă o nouă acciză pe băuturile îndulcite cu zahăr/conținut de zahăr între 5-8 g/100 ml 0.4 lei/litru și peste 8g/100 ml 0.6 lei/litru.

Totodată, vor fi majorate accizele pentru produsele de tutun cu 10% de la 1 ianuarie 2024. Tot cu această dată, va fi actualizată cu rata inflației acciza la produsele energetice, dar și la produsele cu alcool, cu 10%, conform datelor Antena 3 CNN.