Social

Guvernul a găsit bani pentru majorările de pensii și salarii! Anunțul lui Marcel Boloș

Ajutorul pentru încălzire persoane vulnerabile indemnizațiile de handicap invalizi
sursa foto: arhiva companiei

În primele trei luni ale acestui an, Guvernul a investit sume considerabile în proiecte majore. Acest lucru a dus la o creștere substanțială față de cheltuielile din aceeași perioadă a anului precedent. Din această cauză, Guvernul a fost nevoit să se întâlnească pentru a găsi resursele necesare pentru a finanța creșterile salariale.

La momentul actual, oficialii guvernamentali susțin că au identificat fondurile necesare pentru majorarea pensiilor și salariilor.

Guvernul încă are probleme

Într-o declarație făcută luni, 29 aprilie, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au afirmat că nu vor exista probleme suplimentare legate de plata drepturilor salariale.

Ministrul Boloș a propus soluții pentru această situație. Echipa de la Ministerul de Finanțe a anunțat că o parte din buget va fi utilizată anticipat în luna iunie. Aceștia au mai spus că Agenția Națională de Administrare Fiscală va depune eforturi pentru o colectare mai eficientă a taxelor. Acest lucru va asigura că, la rectificarea bugetară, vor fi disponibile suficiente fonduri pentru a acoperi deficitul financiar.

„Din analiza execuției bugetare pe primul trimestru al anului la nivelul ordonatorilor principali de credite, supunem atenției următoarele: La nivelul ordonatorilor principali de credite din sistemul justiției (Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii), la titlul „Cheltuieli de personal” se înregistrează plăți totale în sumă de 1,3 mld lei, reprezentând 30% din prevederile bugetare aprobate la acest titlu de cheltuială, în principal ca urmarea punerii în plată, începând cu luna decembrie a drepturilor salariale astfel cum au fost acestea majorate prin acte administrative în cursul anului 2023. Rezultă astfel că fondurile rămase de utilizat nu asigură plata integrală a drepturilor salariale până la sfârșitul anului”, transmite echipa de la Ministerul de Finanțe.

Sunt bani pentru pensii și salarii

Totodată, același raport oferă informații recente referitoare la bugetul alocat pentru asigurările sociale. În plus, documentul conține și detalii privind situația finanțării în sistemul de asigurări de sănătate:

„La nivelul bugetului asigurărilor sociale de stat cheltuielile cu asistența socială pe trimestrul I sunt în sumă de 33,6 mld lei, respectiv 25,1% din bugetul aprobat. În condițiile în care drepturile de pensie majorate în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii intră în plată începând cu luna septembrie, este necesară alocarea suplimentară de fonduri pentru plata acestora. Impactul estimat de inițiator pentru anul 2024, prezentat în Expunerea de motive a legii mai sus-amintite este în sumă de 10,0 mld lei;
La nivelul trimestrului I, execuția bugetară la nivelul bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate este de 18,4 mld lei, respectiv 30% din prevederile anuale. Casa Națională de Asigurări de Sănătate informează în mod constant Ministerul Finanțelor în legătură cu necesitatea de alocări de fonduri suplimentare pentru decontarea serviciilor medicale și a medicamentelor, inclusiv în contextul existenței riscului declanșării procedurii de infringement împotriva țării având ca obiect încălcarea legislației UE în materia combaterii întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale”.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a declarat luni, 29 aprilie, că guvernul va onora angajamentele financiare față de angajați și pensionari.

„Nu se pune problema să nu avem aceste angajamente salariale pentru Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, și toate celelalte angajamente pe care guvernul și le-a asumat”, spune el, potrivit Antena3.