Guvernul a extins perioada plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale de la 1 aprilie 2023 până la 31 august 2023. De asemenea, Executivul a stabilit pentru furnizori un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei.
Guvernul a decis: Plafonare şi compensarea preţurilor la energie până la 31 august 2023
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că actul normativ include măsuri de protecţie a populaţiei şi economiei, în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie şi că a fost prelungită valabilitatea OUG cu un an şi anume până la 31 august 2023.
„Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare şi compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale”, a adăugat prim-ministrul.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunţat că plafoanele de consum al populației rămân aceleași.
Între 0 și 100 KW, între 0 și 300 KW, în interiorul aceluiași plafon, prețul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 KW. Pentru mediul economic și instituțiile publice rămâne 1 leu pe KW, spitalele, educația, furnizorii de servicii sociale 1 leu/ KW pentru întreaga cantitate consumată. Restul, doar 85% din cantitatea consumată.
La gaze naturale 31 de bani rămâne același preț pentru populație. Ceea ce nu a fost spus, în iarna trecută populația a avut un plafon de consum, în această iarnă nu mai există un plafon. La gaze naturale pentru populație prețul este reglementat cu 150 de lei pe MW cât și pentru producția de energie termică, la același preț, pentru CET-uri. Pentru consumul non casnic vorbim despre același preț, de 37 de bani pe KW, aceleași condiții ca în OUG 27, consum de până la 50.000 KW anual.
Se introduce în plus o modalitate de a încuraja furnizorii să-și caute energie mai ieftină și să nu aștepte ca statul să deconteze aceeași sumă. S-a stabilit un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat a MW de energie electrică la 1.300 de lei. Dacă furnizorul nu este extrem de competitiv nu va mai beneficia de orice preț de bani de la bugetul de stat.
Virgil Popescu a mai anunţat că de plafonul 255 beneficiază 7,2 milioane de români, în plafonul de 300 KW beneficiază 7,6 milioane de români. În continuare există oferte în piață pentru cei care consumă mai mult decât atâta. A fost o decizie luată nu de către minister, ci de coaliție.
În ceea ce priveşte impactul bugetar al măsurii de compensare şi plafonare în contextul creşterii preţurilor la gaze naturale şi energie, Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a declarat că este vorba de un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat din ceea ce înseamnă contribuţia pe care am impus-o.
„Am stabilit introducerea unei contribuţii, care o să fie achitată de producătorii de energie electrică. O să fie o contribuţie la un fond. O să faciliteze plata deconturilor de către minister. Lucrurile intră în normalitate: Se descurajează în acest fel mai ales în zona de traderi formarea unor preţuri în creştere, mult departe faţă de costul de achiziţie de pe piaţă. Împreună cu acel plafon maxim de decontare, lucurile intră în normalitate şi în România. Se va vedea în săptămâniile următoare”, a explicat ministrul de Finanţe.