Economic

Guvernanții vor aplica noi impozite. Proprietarii autoturismelor sunt vizați de noile măsuri fiscale

Impozite impozit impozitele impozitului
Foto: revistabiz.ro

Din cauza datoriei guvernamentale, Executivul trebuie să impună un nou plan de austeritate pentru a nu arunca bugetul țării în derivă economică. În aceste condiții, partidele de guvernare au la dispoziție 14 zile pentru a conveni asupra măsurilor fiscale.

Până în prezent, guvernanții au căzut de acord asupra cotei TVA pentru cărți și pentru hrana animalelor, în acest caz, taxa pe valoare adăugată rămâne neschimbată.

Noile impozite pe care le are în vedere Guvernul

Însă același lucru nu se poate afirma și despre produsele care au un conținut ridicat de zahăr sau a mașinilor scumpe, care, potrivit surselor guvernamentale vor fi impozitate suplimentar.

Liderii Coaliției au subliniat că taxa pe valoare adăugată va avea trei cote de și anume 5, 9 și 19%, excepție vor face cărțile și manualele pentru care se va aplica un TVA de 5% și de 9% pentru hrana animalelor de companie.

Liderii celor două partide din Guvern au în vedere eliminarea anumitor facilități fiscale. Sunt vizați angajații din IT care obțin venituri salariale mai mari de 10.000 de lei brut, însă, sursele din Guvern au precizat că s-a renunțat la ideea impozitării dividendelor cu 10%. Dar, acestea nu sunt toate modificările vizate, echipa ministerială are în vederea aplicarea unui nou impozit pentru mașinile de lux a căror valoare este mai mare de 100.000 de euro dar care nu este mai veche de trei ani.

Bugetul de stat este pe minus cu 6 miliarde de lei

Referitor la accizarea produselor care au un conținut mare de zahăr, membrii Guvernului nu au ajuns la un acord în acest sens. Teoretic, varianta finală a pachetului de austeritate trebuie finalizată la jumătatea lunii august. În acest fel, guvernanții speră să crească încasările bugetului de stat cu 6 miliarde de lei.

Până în momentul de față măsurile de austeritate convenite de Guvern prevăd impozitarea veniturilor brute care depășesc 10.000 de lei și impozitarea suplimentară a autoturismelor de lux.

„ Au fost doar discuții generale fără vreo finalitate. Oricum nu a fost vorba sa fie tăiate pentru toți bugetarii, doar pentru cei cu peste 5.000 de lei salariu net sau sa se dea doar în extra sezon (15 iunie – 1 iulie si 1 sept – 15 sept).

Are dreptatea lui și mediul de afaceri când zice că nu este Normal ca un bugetar din București, care are 7000 de lei salariu sau mai mult , să primească tichete de vacanța iar unul care muncește la privat si primește 3500 de lei (si acesti oameni sunt munciți din greu și țin țara cu taxe) să se uite la bugetari bogați cum primesc vacanțe de la stat”, potrivit surselor Hotnews.ro.