Lifestyle

Iată cum se prepară gustoșii nachos! O rețetă foarte ușoară

nachos reteta (sursă foto: delicious.com)
sursă foto: delicious.com

Nachos sunt acele chipsuri pe care puteți să le mâncați după cină, la cinema, în cadrul unei întâlciri cu prietenii sau în mașină, la un drum lung, Rețeta nu este deloc una foarte grea, acestea pot fi făcute și acasă, nu doar cumpărate din comerț.

Iată rețeta:

Cum se prepară nachos

Pentru patru porții, aveți nevoie de:
½ ardei iute uscat mic (poate fi și unul întreg pentru un gust mai picant)
3 ardei iuți uscați
1 ardei iute simplu sau 1 lingură de paprika afumată
2 linguri de ulei
1 ceapă, curățată și tăiată mărunt
1 ardei verde, tulpina, semințele și miezul îndepărtate, pulpa tăiată destul de fin
2 căței de usturoi, curățați de coajă și zdrobiți
Sare
1 linguriță de chimen măcinat
1 linguriță de coriandru măcinat
1 linguriță de oregano
1 conservă de roșii de 400 g
250 ml de cafea preparată (cafeaua instant este bună)
2 cutii de 400 g de fasole la alegere
1 linguriță de zahăr brun sau după gust
1 lingură făină de porumb (opțional)

Pentru salsa (sau folosiți o variantă cumpărată decent din magazin, mai ales dacă nu aveți la dispoziție roșii coapte)
2-3 roșii coapte
½ ardei iute verde
2 cepe de primăvară
1 buchet mic de coriandru
Sucul de la o lămâie verde

Pentru guacamole
½ sau chiar un ardei iute roșu proaspăt, în funcție de gust
1 buchet mic de coriandru
Sucul de la 1 lămâie verde
1 avocado mare și copt
20 g de feta, fărâmițată (opțional)

Pentru decor
200 g de chipsuri de tortilla de porumb sărate, tăiate în triunghiuri și prăjite
100 g de brânză cheddar, red leicester sau brânză vegană, rasă
4-5 ridichi sau ardei iuți murați, tăiați în felii subțiri (opțional)

Mod de preparare

Vegetarian sau cu carne? În aceste zile, se preferă și nachos vegetarien, dar dacă doriți carne, rețeta de chilli cu carne de vită se găsește la un click distanță pe internet, sau folosiți versiunea voastră preferată. În egală măsură, nachos sunt un fel de mâncare pe care ai tendința de a o servi cât mai repede, așa că puteți folosi fasole fiartă; dacă preferi cea uscată, vei avea nevoie de 250 g de fasole înmuiată și pentru a crește atât timpul de gătire, cât și conținutul de lichid.

Apoi puneți la înmuiat ardeii iuți uscați. Puneți la fiert ceainicul. Îndepărtați tulpinile și semințele de la ardeii iuți uscați (dacă folosiți ardei iute, nu-i folosiți încă), apoi prăjiți-i într-o tigaie fierbinte și uscată, întorcându-i în mod regulat, până când se fragmentează. Transferați-le într-un bol mic termorezistent, adăugați apă clocotită cât să le acopere, apoi lăsați-le să se înmoaie timp de cinci minute. După ce s-au înmuiat, se amestecă până se obține un piure.

Prăjiți ceapa, ardeiul și usturoiul

Puneți uleiul într-o tigaie mare pentru care aveți un capac, așezați-o la foc mediu, apoi prăjiți ceapa și ardeiul până se înmoaie. Adăugați usturoiul și un vârf de cuțit de sare, prăjiți încă un minut, apoi adăugați condimentele uscate (inclusiv paprika, dacă folosiți) și oregano. Prăjiți, amestecând pentru ca nimic să nu se prindă și să se ardă, timp de un minut sau cam așa ceva, până când devin aromate.

Adăugați fasolea, roșiile și celelalte arome. Scurgeți fasolea, păstrând lichidul din cutii. Adăugați pasta de ardei iute, roșiile, cafeaua, fasolea și zahărul în oală, puneți totul la fierbere, apoi reduceți focul și lăsați să fiarbă ușor timp de aproximativ o oră, până când sosul se îngroașă după gustul dumneavoastră. Dacă devine prea uscat, adăugați o parte (sau tot) din lichidul din fasole. Se amestecă bine, dacă se folosește , se condimentează după gust, apoi se adaugă mai mult zahăr, dacă doriți, și se ia de pe foc. Ardeiul iute poate fi pregătit până în această etapă cu până la câteva zile înainte, dacă este necesar și, oricum, astfel de lucruri au întotdeauna un gust mai bun după ce li s-a dat șansa de a se înmuia.

Se prepară salsa

Odată ce sunteți gata să gătiți, încălziți cuptorul la 200C. Pentru a face salsa, tăiați fin roșiile și ardeiul iute și tăiați subțire ceapa de primăvară. Tocați grosier coriandrul, apoi puneți totul într-un bol, adăugați sucul de lămâie, condimentați și amestecați.

Într-un mini-tăietor sau mortar, se amestecă sau se pisează ardeiul iute, coriandrul și puțin suc de lămâie până se obține o pastă. Se adaugă pulpa de avocado, se bate sau se pasează până când se obține o pastă destul de fină, apoi se adaugă mai multă lămâie după gust. Adăugați un strop de apă rece cât să se desprindă, apoi amestecați brânza sfărâmată, dacă o folosiți. Se condimentează după gust.

Se asamblează nachos și se dau la cuptor

Puneți o treime din chipsurile de tortilla într-o tavă de cuptor și puneți deasupra câte un sfert din ardeiul iute din fasole și brânza rasă. Repetați acest stratificat încă de două ori, apoi puneți deasupra restul de chilli și brânză și dați la cuptor timp de 10-15 minute, până când brânza s-a topit.

Acoperiți nachos cu linguri de salsa și guacamole, presărați totul cu ridichi și/sau jalapeńo feliate și serviți imediat cu restul de salsa și guacamole alături. Dacă sunteți un împătimit al produselor lactate, s-ar putea să vă placă și câteva linguri de smântână acidulată sau de creme fraiche de cultură, care seamănă mai mult cu crema mexicană, atât ca aromă, cât și ca consistență, scrie The Guardian.