Deși are o imagine negativă dincolo de hotare, România este un loc plin de surprize, de fenomene unice şi de forme de relief nemaiîntâlnite în lume.
Locul unde viața ar putea continua în urma unui atac nuclear
De exemplu, în spaţiul carpato-danubiano-pontic, se regăseşte şi singurul loc din lume în care viaţa ar putea continua în urma unui atac nuclear.
În cazul unui atac nuclear de proporţii, niciun buncăr antiatomic exclusivist din lume, cunoscut sau ascuns de către serviciile secrete internaţionale, nu garantează supravieţuirea.
Totuși, un astfel de loc există…chiar la noi, în România! Acest loc a uimit întreaga lume cu ecosistemul său perfect închis, care poate susţine viaţa, fără a avea nevoie de ceva din exterior, de unde şi concluzia fascinantă a speologilor care au demarat studii în acest spațiu.
Uimitorul loc, în care viaţa ar putea continua în urma unui atac nuclear, este o grotă de lângă Mangalia, respectiv Peștera Movile.
Peștera a fost descoperită în 1986
Această peșteră a fost descoperită în anul 1986, în apropiere de Mangalia, în urma unor cercetări pentru construirea unei centrale electrice în zonă. La momentul respectiv nu i s-a dat o importanţă deosebită, părând doar o simplă grotă din puţ, cu o galerie de 200 m.
Cercetările au fost reluate în anul 1990
Mai târziu, în anul 1990, s-au reluat cercetările, iar descoperirile care au urmat au uimit întreaga lume. Descoperirea Peșterii Movile a uimit oamenii de știință și a inspirat regizori și scenariști astfel că a fost produs și filmul The Cave în anul 2005, regia Bruce Hunt.
În capătul peşterii s-a găsit un lac cu apă termală sulfuroasă, a cărei explorare a adus la suprafaţă numeroase forme de viaţă specifice peşterii.
În Peștera Movile, viața se susține singură, fără a avea nevoie de prezenţa oxigenului sau a altor factori externi.
Sistemul funcţionează pe baza chimiosintezei, fiind separat de mediul exterior de milioane de ani, după cum au dezvăluit studiile recente. Aici, atmosfera este aproape lipsită de oxigen, dar bogată în metan şi dioxid de carbon, şi cu toate acestea viaţa există, mărturie fiind cele 35 de specii, complet noi, de insecte care locuiesc în peşteră.
Studiile realizate, inclusiv de cei de la NASA, au arătat că viaţa în Peştera Movile se desfăşoară complet independent faţă de exterior, vieţuitoarele de aici neavând nevoie de oxigen, lumină, căldură şi aşa mai departe.
După studiile efectuate, Peștera Movile a fost declarată rezervaţie speologică. Accesul în această peșteră este interzis (pentru a nu fi afectat ecosistemul interior de mediul extern), fiind permis doar cercetătorilor, citează identitatea.ro