După “variola maimuței”, o nouă boală cu simptome asemănătoare a pus în alertă autoritățile sanitare din India.
Boala numiă „gripa tomatelor” sau „febra tomatelor” a fost deja raportată la un număr de peste 80 de cazuri la copiii din India începând cu data de 6 mai 2022.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a reacționat la știrea despre această nouă afecțiune.
Cum se manifestă „gripa tomatelor”
Cei mai afecați de acest virus sunt în principal copiii cu vârsta sub 5 ani, iar simptomele constau în:
- apariția unor erupții cutanate mari pe tot corpul, sub forma unor vezicule rotunde și roșii, extrem de dureroase și contagioase
- oboseală
- dureri articulare
- crampe stomacale
- greață, vărsături, diaree
- tuse, strănut, curgere a nasului
- febră mare
- dureri de corp
În unele cazuri, se pare că virusul a schimbat și culoarea picioarelor și a mâinilor.
Totodată, „gripa tomatelor” provoacă deshidratare la copii, ceea ce duce apoi la apariția iritațiilor în apropierea gurii.
Ce spun specialiștii indieni despre noua boală
Specialiștii în domeniu precizează faptul că „febra tomatelor” ar putea fi o nouă variantă a infecției virale picior-mână-gură, foarte frecventă la copiii mici.
„Nu este o boală mortală, dar este contagioasă și se poate răspândi de la o persoană la alta, deși modalitățile reale de răspândire a infecției sunt încă în curs de studiu. Pacienții care fac febra tomatelor ar trebui să bea multe lichide și să se odihnească la pat, așa cum se recomandă și în cazul altor febre virale, pentru a menține organismul hidratat și bine odihnit”, a declarat Dr. Subhash Chandra, profesor asistent de medicină internă la Spitalul Amrita din Kochi.
Până în prezent nu au fost raportate decese cauzate de acest virus, dar nici nu a fost descoperit un tratament specific pentru această boală ci se aplică aceeaşi schemă utilizată în cazul gripei obișnuite.
Experții încearcă să afle dacă gripa tomatelor este o febră virală sau o consecință a unor boli tropicale precum febra dengue sau chikungunya.
Oficialii din domeniul sănătății din întreaga țară sunt acum în alertă și caută contramăsuri pentru a preveni răspândirea virusului deși majoritatea cazurilor de febră a tomatelor au fost descoperite în statul Kerala din sudul Indiei.
„Trei echipe formate din inspectori de venituri, inspectori de sănătate și poliție au fost desfășurate pe bază de schimburi. Ei vor notă dacă cineva are febră și erupții cutanate”, a declarat medicul P. Aruna, directorul adjunct al serviciilor de sănătate din Coimbatore. Tot acest medic consideră că gripa tomatelor este autolimitată, ceea ce înseamnă că simptomele se vor rezolva în timp, dacă se va aplica o îngrijire adecvată.
Totodată, medicul a adăugat: „Dacă cineva este infectat cu această gripă, trebuie să fie ținut în izolare, deoarece se poate răspândi rapid de la o persoană la alta.”
Care este părerea ministrului Alexandru Rafila despre “gripa tomatelor” din India
Azi, 02.06.2022, Alexandru Rafila a afirmat că, în cazul în care va veni vreo alertă din partea Centrului European de Control al Bolilor în legătură cu gripa tomatelor din India, România va lua aceleaşi măsuri cu celelalte state din Uniunea Europeană.
În cadrul conferinţei de presă despre noul virus apărut în India, “gripa tomatelor”, şi ce măsuri ar putea fi luate, ministrul Sănătății a transmis:
“Nu cred că este vorba despre o alertă din Europa. Cred că este vorba despre o alertă din Asia şi deocamdată aşteptăm…. Este în India, India e în Asia. În mod evident, pe măsură ce Centrul European de Control al Bolilor ne va furniza informaţii suplimentare legat de modul în care o posibilă infecţie poate să afecteze Uniunea Europeană, vom lua şi noi aceleaşi măsuri similare cu celelalte state membre ale Uniunii. Deocamdată, nu avem o astfel de informare”.