Social

Grijă mare la datul zăpezii cu lopata! Cardiologii explică de ce este o activitate periculoasă

Grijă mare la datul zăpezii cu lopata! Cardiologii explică de ce este o activitate periculoasă

Curățarea de zăpadă a trotuarelor și a aleilor este, poate, esențială pentru a nu rămâne închis în casă, însă American Heart Association, cea mai importantă organizație non-profit din lume care se concentrează pe sănătatea inimii și a creierului, îndeamnă la prudență atunci când luați lopata sau chiar când porniți mașina de curățat zăpada.

Cercetările arată că multe persoane se pot confrunta cu un risc crescut de atac de cord sau de stop cardiac subit după ce dau la lopată zăpada grea.

Declarația științifică din 2020 a Asociației Americane a Inimii (intitulată „Evenimente cardiovasculare acute legate de exerciții fizice și adaptări potențiale dăunătoare în urma antrenamentelor fizice pe termen lung”), trece datul zăpezii pe lista activităților fizice care pot pune un stres suplimentar asupra inimii, în special în rândul persoanelor care nu sunt obișnuite să facă exerciții fizice regulate. Numeroase studii de cercetare științifică efectuate de-a lungul anilor au identificat pericolele pe care le prezintă datul la lopată pentru persoanele cu și fără boli de inimă cunoscute anterior.

Autorul principal al acestei declarații științifice, Barry Franklin, este unul dintre cei mai importanți experți în știința care stă la baza riscurilor cardiovasculare ale datului zăpezii. El este autorul mai multor studii pe această temă, estimând că sute de persoane mor în fiecare an în SUA în timpul sau imediat după îndepărtarea zăpezii.

„Să dai cu lopata puțină zăpadă de pe trotuar poate să nu pară o muncă grea. Cu toate acestea, efortul de a lopăta zăpada grea poate fi la fel de solicitant sau chiar mai solicitant pentru inimă decât efectuarea unui test de efort pe banda de alergare, potrivit cercetărilor pe care le-am efectuat”, a declarat Franklin, profesor de medicină internă la Oakland University William Beaumont School of Medicine din Royal Oak, Michigan.

„De exemplu, după numai două minute de lopată de zăpadă, frecvența cardiacă a participanților la studiu a depășit 85% din frecvența cardiacă maximă, care este un nivel mai frecvent așteptat în timpul testelor de exerciții aerobice intense. Impactul este cel mai dur asupra acelor persoane care sunt cel mai puțin în formă.”

Un studiu efectuat în Canada în urmă cu câțiva ani a constatat că șansele de atac de cord după o ninsoare au crescut în rândul bărbaților, dar nu și în rândul femeilor. Studiul a constatat că, în comparație cu absența zăpezii, o ninsoare abundentă – aproximativ 7-8 centimetri – a fost asociată cu o creștere cu 16% a șanselor ca bărbații să fie internați în spital cu un atac de cord și cu o creștere cu 34% a șanselor ca bărbații să moară în urma unui atac de cord.

Franklin a spus că vremea de iarnă în general poate contribui la creșterea riscului. Temperaturile scăzute pot crește tensiunea arterială și, în același timp, pot constrânge arterele coronare. Acești factori, combinați cu ritmul cardiac mai ridicat din cauza efortului fizic suplimentar, pot crește riscul de evenimente cardiace acute. Există chiar și studii care arată un risc crescut de infarct în rândul persoanelor care folosesc suflante de zăpadă automate. Similar efortului suplimentar de a împinge lopata, împingerea unei suflante de zăpadă poate crește rapid ritmul cardiac și tensiunea arterială.

„Impactul îndepărtării zăpezii este deosebit de îngrijorător pentru persoanele care prezintă deja riscuri cardiovasculare, cum ar fi un stil de viață sedentar sau obezitatea, faptul că sunt sau au fost fumători, dacă au diabet, colesterol ridicat sau tensiune arterială ridicată, precum și pentru persoanele care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral”, a spus el. „Persoanele cu aceste caracteristici și cele care au suferit o operație de bypass sau o angioplastie coronariană pur și simplu nu ar trebui să dea la lopată zăpada.”

Învățați semnele comune ale problemelor cardiace

Franklin a spus că cel mai important lucru este să fiți conștienți de pericole, să fiți pregătiți și să o luați ușor, inclusiv să faceți pauze scurte. Chiar și persoanele care sunt relativ sănătoase ar trebui să țină cont de faptul că împingerea zăpezii cu lopata este mai bună din punct de vedere fizic decât ridicarea și aruncarea ei.

Asociația Americană a Inimii îndeamnă pe toată lumea să învețe semnele comune ale problemelor cardiace și, dacă simțiți dureri sau presiune în piept, amețeli sau palpitații sau ritmuri cardiace neregulate, opriți imediat activitatea. Sunați la 112 dacă simptomele nu dispar la scurt timp după ce ați încetat activitatea cu zăpada. Dacă vedeți că cineva se prăbușește în timp ce curăță zăpada cu lopata, chemați ajutoare și începeți resuscitarea cardio-respiratorie manuală dacă persoana nu răspunde și nu are puls.