Cu pași repezi, perioada în care se realizează recensământul naţional se apropie de final. Și cu toate acestea, mulți oameni au rămas pe dinafară din motive diferite, cel mai des întâlnit fiind greșelile de la autorecenzarea online.
Grijă mare! Agenții nu mai vin acasă pentru recensământ, dar vă paște un necaz: amenzile
Statistica arată îngrijorător. Aproape 4 milioane de oameni, încă, nu s-au recenzat. Cu toate acestea, autoritățile mai dau o șansă, ultima, după cum spun chiar reprezentanții oamenilor legii.
Completarea datelor online a dat multe bătăi de cap, chiar și specialiștilor în IT. Metoda clasică din casă în casă nu a dat roade, mai ales din lipsă de agenți de teren, recenzori. A treia variantă și ultima anunțată de autorităţi este aceasta: deschiderea centrelor fixe, pe ultima sută de metri. Aici toți oamenii vor fi ajutaţi să îşi treacă datele corect. La aceste puncte fixe pot adresa întrebări inclusiv rezidenţii care nu au ştiut sau nu au putut, până acum, să îşi înregistreze datele personale.
Prin urmare, sute de centre de recenzare asistată, puncte fixe, s-au deschis sau urmează să se deschidă în toată ţara. Este practic ultima soluţie pentru cei care nu s-au descurcat pe internet sau la care recenzorul nu a ajuns acasă.
Atenție! Recenzarea se încheie într-o săptămână. Cine refuză să participe la recensământ riscă amenzi usturătoare, de până la 3.000 de lei.
La Bucureşti, de exemplu, în centrul din incinta Institutului Naţional de Statistică (INS) este forfotă mare. În numai două zile, aproximativ 500 de persoane s-au recenzat, doar în Capitala României.
Motivele pentru care românii nu s-au autorecenzat sunt diferite de la ”nu am știut”, ”nu am fost acasă”, ”nu stau permenent în țară”, ”nu am verificat dacă am făcut autorecenzarea corect”, online ș.a.
Sute de miii de cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin și cetățenie română, habar nu au ce este acest recensământ, pentru că ziarele de peste Prut au scris foarte puține informații, în acest sens, și nici campanii mediatice nu au fost inițiate, în țara vecină.
Foto: arhiva