Actual

Greva s-a terminat după trei săptămâni! Ce au declarat liderii de sindicat

grevă profesori (sursă foto: playtech.ro)
Credit imagine: playtech.ro

După trei săptămâni pline de negocieri ce păreau interminabile între Guvern și reprezentanții cadrelor didactice și auxiliare, greva s-a încheiat. În cele din urmă, o parte dintre revendicările sindicaliștilor au fost îndeplinite, intrarea lor în vigoare fiind condiționată de încetarea grevei.

Chiar dacă liderii sindicali au declarat încheierea manifestațiilor, nu toți profesorii au încredere în faptul că Ordonanța de Urgență a Guvernului va intra în vigoare și le va satisface toate doleanțele.

Ce au spus cele mai mare federații sindicale din preuniversitar

Principalele federații sindicale, în speță, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, au transmis printr-un comunicat următoarele:

„Greva se suspendă!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.”

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare. Există un paragraf și în preambulul OUG, despre cum ar trebui să fie salariile de la 1 ianuarie 2024, însă acest paragraf nu are nicio valoare în acel loc, potrivit normelor de tehnică legislatică în vigoare.

Față de ordonanța de urgență nr. 53 din 2023, majorarea promisă de 25% reprezintă, de fapt, 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, conform documentului. Pentru comparație, aici sunt grilele salariale valabile pentru luna mai 2023.

Duminică, premierul Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că are convingerea că „toți dascălii din sistemul de educație vor avea încredere că ne ținem promisiunile, așa cum am demonstrat și până acum”, se arată în mesajul care a fost preluat de platforma de știri din educație EduPedu.

Ce urmează acum?

Profesorii nu sunt în unanimitate mulțumiți de această desfășurare a evenimentelor. Unele cadre didactice discută continuarea grevei, indiferent de voința pe care o au liderii principalelor federații sindicale din țară, care reunesc numeroase organizații pentru drepturile muncitorilor din educație și domeniile conexe.

Astăzi s-au desfășurat mai multe proteste în marile orașe ale țării, inclusiv în Buzău și în Suceava.