Lifestyle

Grevă la Hollywood! Actorii și regizorii luptă împotriva Netflix și a Inteligenței Artificiale

foto: pixabay.com
FOTO: PIXABAY.COM

Scenariștii de la Hollywood sunt în grevă de două luni, iar în curând actorii ar putea să li se alăture, înlocuind covorul roșu cu linia de pichetare.

Aceștia se vor alătura Writers Guild of America, care a intrat în grevă pe 2 mai după ce nu a reușit să ajungă la un acord cu Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), un grup umbrelă care reprezintă studiouri precum Disney, Netflix, Amazon și Apple.

Actorii de la Hollywood amenință și ei cu greva

Ar fi pentru prima dată când sindicatele, care reprezintă atât scenariștii, cât și actorii vor intra în grevă în același timp. Acest lucru s-a întâmplat ultima oară în 1960 pe vremea când Ronald Regan, era președintele sindicatului actorilor.

Un al treilea sindicat, Directors Guild of America, a negociat deja un contract și nu se va alătura grevei. Zeci de producții au fost deja oprite de când scenariștii au intrat în grevă, inclusiv Stranger Things, Billions și Blade de la Marvel.

Dacă va avea loc o grevă a actorilor, ar putea exista și mai multe întârzieri, iar unele spectacole ar putea fi anulate cu totul. Pentru public, acest lucru înseamnă probabil că următorul sezon al serialului preferat va fi amânat, iar multe emisiuni ar putea dispărea pentru totdeauna.

În timp ce unele producții internaționale vor continua, acestea vor fi limitate, deoarece SAG-AFTRA reprezintă peste 160.000 de actori din întreaga lume, printre care și scriitoarea și actrița Phoebe Waller-Bridge, care a abordat problema grevei la premiera londoneză a celui mai recent film Indiana Jones.

Platformele de streaming colectează grosul banilor

„Sper cu adevărat că vom reuși să rezolvăm această problemă. Scriitorii sunt cei mai importanți oameni din această industrie, chiar cred asta”, a spus actrița. La fel ca scenariștii aflați deja în grevă, actorii spun că serviciile de streaming nu au împărțit bogăția, chiar dacă au dus la o explozie a conținutului de divertisment.

Căutarea nesfârșită de noi abonați este un model de afaceri nesustenabil, subliniază actorii, iar directorii de studiouri culeg salarii uriașe în timp ce mulți actori și scenariști nu pot trăi decent. Actorii și scenariștii obișnuiau să câștige bani din reluările de la televiziunile de rețea.

Primeau un cec prin poștă de fiecare dată când un film sau un serial la care lucrau era redifuzat, iar acest lucru le permitea actorilor să supraviețuiască între două proiecte în această meserie. Dar serviciile de streaming au bulversat Hollywood-ul, iar acum actorii și scenariștii primesc puțin sau nimic atunci când cineva le urmărește munca pe un serviciu de streaming, care, de asemenea, plătește în mod tradițional mai puțin decât televiziunea de rețea.

Negocierile se desfășoară în secret, așa că nu este clar care ar putea fi punctele de blocaj sau dacă un acord este iminent. Membrii au votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea unei greve dacă nu se ajunge la un acord.

Platforma Netflix și Inteligența Artificială principalii adversari ai actorilor

„Dacă ar putea să ne înlocuiască, ar fi făcut-o cu mulți ani în urmă”, a declarat scriitorul și actorul Adam Conover în timp ce picheta în fața sediului Netflix.

„O să vă înlocuiască cu reality TV? Sau cu vedete de pe YouTube? Ei bine, pot încerca”, a a adaugat Cover. Într-o mișcare surprinzătoare, mulți dintre actorii de primă mână de la Hollywood au semnat o scrisoare către sindicatul lor prin care susțin greva dacă nu pot obține un nou contract din partea studiourilor.

Scrisoarea, care a circulat pe scară largă în Los Angeles, a fost semnată de actori precum Meryl Streep, Mark Ruffalo, Jennifer Lawrence și Quinta Brunson și are în prezent peste 1.000 de semnături, potrivit publicației din industrie Deadline.

Atât scenariștii, cât și actorii fac grevă nu doar pentru salarii mai bune, ci și pentru restricții privind utilizarea inteligenței artificiale (Inteligența Artificială) în producții, despre care spun că reprezintă o amenințare „existențială”. Actorii spun că IA ar putea crea un scenariu apocaliptic în care falsuri profunde și actori morți ar putea fi vedetele de mâine prin intermediul fețelor și vocilor generate pe calculator.

Pentru mulți dintre cei din domeniu, este un gând sumbru realizarea de filme generate pe calculator fără implicarea unei echipe de filmare, a unui actor sau a unui scenarist. Influentul muzician și artist Kim Gordon, fondator al trupei Sonic Youth și membru al Sindicatului actorilor, a declarat că nu ar lua niciodată în considerare posibilitatea de a permite o versiune de inteligență artificială a sa.

„Este important să fim îngrijorați de acest lucru. Dar simt că IA nu va înlocui niciodată creativitatea”, a declarat Gordon în timp ce picheta în fața Netflix, citat de BBC.