Ministerul Educaţiei se găseşte într-o situaţie extrem de dificilă, după ce sindicatele din învăţământ au dat undă verde grevei generale în data de 18 aprilie 2023. Desfăşurarea ei pare iminentă, mai ales că astăzi, între orele 11 şi 13, profesorii desfăşoară o grevă de avertisment. Acesta este ultimul pas înaintea suspendării cursurilor la nivel general, lucru care este preconizat pentru 22 mai 2023.
Acest lucru este cu atât mai de impact cu cât anul şcolar este pe cale să se termine. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi-a exprimat în repetate rânduri convingerea că anul 2022-2023 nu va fi îngheţat, însă cadrelor didactice le-a ajuns cuţitul la os. După ce majorarea salariilor pentru debutanţi, principala revendicare a sindicaliştilor, a fost tergiversată, chiar eliminată din Legile Educaţiei, drumul spre greva generală a devenit cert.
Ce este greva de avertisment?
Iniţial, se hotărâse ca profesorii participanţi la greva de avertisment – majoritatea covârşitoare a cadrelor didactice, cel puţin 80% – să participe la greva de avertisment cu clasele goale, între orele 11 şi 13. Acest lucru s-a modificat, însă: se respectă orarul standard al şcolilor. Rămâne la latitudinea profesorilor dacă vor urma programa în timpul acestor ore de curs sau vor supraveghea pur şi simplu elevii care se află în clase.
Conform legii, greva de avertisment este un pas obligatoriu înainte de declanşarea grevei generale. Ministerul Educaţiei intră astfel pe ultima sută de metri pentru a respecta cel puţin o parte din seria de revendicări ale sindicatelor din învăţământ. Cu o săptămână înaintea acestei greve de avertisment, pe 10 mai, în jur de 10.000 de dascăli au ieşit în stradă pentru a cere mai multe drepturi.
Declaraţiile participanţilor la grevă
Liderii de sindicat au ieşit în public pentru a prezenta în mai mare detaliu doleanţele profesorilor.
„Nu mai putem accepta tergiversarea. Toți au pus mai presus de orice solidaritatea. Trebuie soluționate problemele cu care se confrunta personalul auxiliar. Marșul arata ca am redevenit o forță. Nu mai putem accepta sa fim umiliți, sa se mențină un statut social care nu e pe măsura importantei acestei profesii. Pentru cei care nu au venit la protest și tac: tăcerea nu e în favoarea lor, ci a guvernanților”, a spus Marius Nistor, care conduce Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret.
În plus, profesorii protestatari atrag atenția asupra faptului că tensiunile dintre breasla lor și guvernanți au început încă de la finele anului trecut.
„Am ajuns în această situaţie delicată pentru că din păcate nu se mai merge înainte în acest fel. Semnalul de alarmă l-am tras, din decembrie am început să protestăm la Ministerul Educaţiei, am continuat în februarie, martie, aprilie, am avut discuţii cu premierul, cu domnul Ciolacu, le-am prezentat problemele. Amândoi au spus că mare dreptate avem şi că vor găsi soluţii, că nu se poate. A spus-o premierul, că nu se poate ca un profesor să aibă 2.500 de lei când este atât de importantă munca dascălului, în condiţiile în care un muncitor necalifcat poate primi şi 4.000 de lei net. Am rămas cu promisiunile”, a declarat Simion Hăncescu, un alt important lider sindical. Declarația sa a fost citată de România TV.